У Києві встановили інтерактивний лабіринт для підвищення рівня медіаграмотності

У Києві встановили інтерактивний лабіринт для підвищення рівня медіаграмотності

Фото
Укрінформ
У Києві на Контрактовій площі встановили інтерактивний лабіринт "Не віррр - перевіррр". Його мета - підвищити рівень медіаграмотності та посилити стійкість до дезінформації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Лабіринт встановили Міністерство культури та інформаційної політики разом з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в рамках проєкту «Мріємо та діємо».

У Києві встановили інтерактивний лабіринт для підвищення рівня медіаграмотності / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Це перший в Україні проєкт, який розміщується в різних куточках держави та підвищує рівень медіаграмотності відвідувачів. За допомогою реальних сценаріїв та завдань відвідувачі можуть отримати практичні знання та навички безпеки в інформаційному просторі.

Тематичні блоки сформульовані таким чином, аби допомогти учасникам здобути компетентність інформаційної та медійної грамотності та вдосконалити навички критичного сприйняття інформації, стійкості до зовнішніх і внутрішніх впливів та пропаганди, розпізнавати спроби маніпулювати інформацією та емоціями та відрізняти факти від суджень.

Під час відкриття лабіринту заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко розповів, що підвищення медіаграмотності - це тривалий процес і потребує системного підходу.

"Ми вивели на державний рівень роботу у цій сфері. Це не робиться за місяць або рік, це системна робота. Віримо, що ми також скоро будемо в лідерах з медіаграмотності, як ми лідируємо в інших ініціативах", - сказав він.

У свою чергу заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда додала, що важливо навчитися аналізувати будь-яку інформацію, а не сприймати все через призму емоцій.

"Після 24 лютого ми всі змінили своє сприйняття інформації. У перші дні війни було багато дезінформаційних вкидів та фейкових сторінок навіть у державних структур - наприклад, говорили, що Київ вже оточений, виїхати неможливо тощо. Автори фейків тиснули на емоції громадян. Але наша сила - це наш розум і вміння аналізувати. Тому важливо, щоб ми вчили наш розум аналізувати інформацію, а не сприймати все на емоціях", - сказала вона.

Лабіринт розрахований саме на молодь віком від 14 років. За словами заступниці міністра молоді та спорту Марини Попатенко, слід зараз допомогти молоді бути стійкими до дезінформації, а вони потім вчитимуть цьому батьків.

Читайте також: Ткаченко на форумі культурних маршрутів РЄ: Треба припиняти співпрацю з росією

"Насправді молодь вже змінює Україну. Дуже велика кількість молодих людей 24 лютого відреагували вражаюче - з перших годин об'єднувалися у волонтерські організації, відкривали різноманітні хаби, шелтери, допомагали людям. І дуже велика кількість молоді зараз бореться зі зброєю в руках. І для того, щоб ухвалювати ефективні рішення, треба мати критичне мислення. Тож такі лабіринти мають бути у кожну місті, у кожній школі, аби молодь могла отримати практичні навички боротьби з дезінформацією, а потім вчити цьому своїх рідних", - зазначила вона.

Як повідомлялося, в Україні презентували адаптовану для українського користувача онлайн-гру «Сквер гармонії», метою якої є демонстрація гравцеві тактики маніпулювання свідомістю та прийомів, що використовуються для введення людей в оману, створення соціальної напруги й дестабілізації суспільного життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-