Частина закладів освіти Полтавщини обирає під час війни змішану форму навчання - експерти U-LEAD

Частина закладів освіти Полтавщини обирає під час війни змішану форму навчання - експерти U-LEAD

Укрінформ
Заклади освіти Полтавської області для гарантування безпечного навчального процесу працюють у різних форматах навчання - очному, дистанційному чи змішаному.

Про це Укрінформу розповів радник із питань децентралізації та місцевого самоврядування регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Полтавській області Сергій Рибалко.

Він зауважив, що при змішаному форматі йдеться про специфічну форму роботи, при якій очне навчання поєднується з використанням дистанційних технологій. Ця форма дозволяє організувати роботу, при якій у школі буде стільки дітей, скільки може розміститися в укритті, та оптимізувати час перебування школярів у закладі.

Зокрема, як пояснив радник, якщо у школі навчається 300 учнів, а укриття розраховане на 150 – то в такому випадку адміністрація школи може прийняти рішення поділити уроки на очну і дистанційну частини. Таким чином буде забезпечене повноцінне навчання учнів день через день або тиждень через тиждень.

Читайте також: U-LEAD допомагає громадам перетворювати занедбане майно у житловий фонд

Рибалко повідомив, що на Полтавщині понад 130 тисяч школярів, які навчаються у різних форматах.

«Наприклад, усі заклади освіти Сергіївської громади працюють в очному форматі, у Кременчуцькій громаді навчальний рік у школах та дитячих садочках розпочався дистанційно, у Новоселівській – частина шкіл також проводить дистанційне навчання, але до завершення капітального ремонту укриттів. Частина шкіл Полтавської громади працює в змішаному форматі», - сказав він.

За даними «U-LEAD з Європою», експерт програми з питань освіти Сергій Дятленко та представники громад Полтавщини під час інформаційної сесії обговорили питання організації ефективного навчального процесу в умовах воєнного стану.

Так, йшлося про основні аспекти забезпечення якісного освітнього процесу в умовах війни, зокрема й питання особливостей охоплення дітей освітніми послугами, специфіку трудових відносин з працівниками закладів освіти у зв'язку із застосуванням різних форм організації освітнього процесу.

Також обговорили тему залучення до освітнього процесу дітей зі статусом внутрішньо переміщених осіб, яких в області навчається понад 6 тисяч. Наприклад, у Глобинській громаді 98 дітей, Білицькій – 71, Драбинівській 23 учні. Зокрема, експерт зазначив, що діти мають право одночасно здобувати освіту в школі за кордоном та українському закладі освіти.

Читайте також: U-LEAD: громади можуть залучати інвестиції завдяки податковим пільгам для індустріальних парків

«Разом з тим поєднувати навчання у двох українських школах неможливо. Наразі діє наказ МОН № 367 від 2018 року, за яким батьки мають забрати документи з одного закладу освіти і надати їх до іншого. Адже якщо дитина вчиться у двох школах, то на неї йде подвійне фінансування, що може бути розцінено як нецільове використання бюджетних коштів», - пояснив експерт.

Як повідомлялося, програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-