У центрі Києва відкрилася фотовиставка «Комунізм = рашизм»

У центрі Києва відкрилася фотовиставка «Комунізм = рашизм»

Фото
Укрінформ
На Михайлівській площі в Києві відкрилася вулична фотодокументальна виставка "Комунізм = рашизм", яка на конкретних історіях людей демонструє, що криваві методи росії не змінилися.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, участь у її відкриті взяв міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Сам факт важливий того, що ми сьогодні на цій площі, маючи за спинами зруйновані російські танки, які прийшли на українську землю, говоримо відкрито і за допомогою фактів доводимо, що жодної відмінності цього рашизму від комунізму не існує та про те, що ми продовжуємо нашу боротьбу. Ми обов'язково переможемо», - сказав Ткаченко.

Виставка «Комунізм = рашизм» у Києві / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Глава МКІП наголосив, що цей російський режим також нічим не відрізняється від нацистського несприйняття єврейського народу, бо в рф заперечують існування українців.

Крім того, він додав, що росіяни знищують українські культурні пам'ятки не випадково, адже цим хочуть «довести», що нічого особливого та унікального в них не існує.

Своєю чергою голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв висловив переконання в тому, що сутність цього режиму антилюдська та антилюдяна, але досі не всі це розуміють. "Він може бути тільки переможений, з ним неможливо домовитися. Тільки перемогти та засудити на новому міжнародному трибуналі. Нехай він буде в Бучі або в Ірпені. Там, де ми вирішимо, там і буде. А поки вони мають знати, що як би вони не рядилися в одежі імперії, срср, кінець їх неминучий", - сказав він.

За словами директора Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті Ігоря Кулика, у 2022 році українці сповна усвідомили справжню сутність політики росії із примусового насадження «руского міра».

«На переконання росіян, українці не мали права на існування», - зазначив він, додавши, що цю ідеологію можна назвати одним словом — «рашизм». Кулик констатував, що це явище почалося з комунізму, їхні дії і мета — однакові.

Читайте також: МКІП працює над онлайн-реєстром об’єктів архітектурної та археологічної спадщини

Підтвердження цьому – долі тринадцятьох жінок і чоловіків з ХХ та ХХІ століть, більшість з яких знищили лише за те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою, сказав він, презентуючи фотовиставку.

"Сьогодні за допомогою цих 8 стендів ми хочемо показати тих 13 українців, які стали жертвами комуністичного режиму у ХХ столітті, так і тепер, вже в ХХІ столітті. Ці люди певним чином схожі: директори шкіл, фермери, працівники сільського господарства, представники проукраїнської влади", - зазначив він.

Організатори виставки переконані в тому, що комунізм, не засуджений після розпаду Радянського союзу, призвів до його повторення у сучасній росії — до нинішнього рашизму, призвів до війни. Нині ж Україні випав історичний шанс належно розібратися зі своїм минулим.

Виставка працюватиме в центрі протягом 2 місяців, а потім буде перенесена в один зі спальних районів столиці.

Її організатором виступив Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті, автори виставки - Ігор Кулик, Дарина Рогачук.

Читайте також: Євробачення-2023: Україна розглядає різні локації, але поки не анонсує

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-