У День пам’яті та примирення у Києві відкрилася виставка «Україна. Війна в Європі»

У День пам’яті та примирення у Києві відкрилася виставка «Україна. Війна в Європі»

Фото
Укрінформ
У Києві на Контрактовій площі 8 травня відкрилась виставка «Україна. Війна в Європі».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Мета виставки – не тільки зафіксувати за допомогою конкретних фактів злочини, які зараз роблять російські війська на території України, а й дати посил в Європі. Тому що така сама виставка різними мовами буде в різних європейських містах. І показати, коли розпочалася підготовка до цієї війни і чому вона змогла відбутися в Європі з їхнім гаслом «Ніколи знову!». На жаль, війна знову повторюється. І ми повинні про це говорити вголос для того, щоб перемогти у цій війні, з одного боку, для того, щоб розповісти про злочини росіян, з іншого. І так само сказати, що перемогли тоді – переможемо і зараз!» - зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

У Києві відкрилася виставка "Україна. Війна у Європі" / Фото: Геннадій Мінченко

«Виставка розповідає про сучасну російсько-українську війну. Банерну експозицію також зможуть побачити у Литві, Польщі, Німеччині та Бельгії. Європейці мають знати справжнє обличчя росії й усвідомити загрози, які йдуть від неї всьому людству, аби допомогти Україні захистити і себе, і Європу», – йдеться в повідомленні.

Як зазначає міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, сьогодні увесь світ бачить, до чого призвели сакралізація війни, підміна понять та маніпуляції про Другу світову з боку рф.

«У самому центрі Європи обстрілюють міста ракетами, вбивають мирне населення, знищують культуру. Україна продовжує боротися щодня проти ворога і відстоювати демократичні та європейські цінності. Це має усвідомити кожен. І виставка «Україна. Війна в Європі» якраз покликана поширювати правду про злочини рашистів на нашій території», – коментує Ткаченко.

Він провів паралель між нинішньою війною і Другою світовою, зазначивши, що нині так само спрацювала ідеологема гітлера стосовно заперечення права інших націй на вільне існування, а також погрози, що «от на нас зараз нападуть, тому нападемо першими».

«Вони ідуть один в один із заявами нинішньої реінкарнації гітлера у вигляді путіна. Навіть було підготовлено, в тому числі, Інститутом національної пам’яті, конкретні цитати, які гітлер говорив перед тим, як напасти на ті чи інші країни, і які один в один повторював путін перед початком і впродовж цієї війни з Україною», - зауважив Ткаченко.

Відвідувачі виставки в європейських містах зможуть дізнатися про передумови та причини вторгнення російської федерації на українську землю, а також про героїчний спротив українського народу.

Експозицію можна буде побачити 9 травня – у Вільнюсі (Литва) та Варшаві (Польща); 16 травня – в Берліні, Бамберзі та Франкфурті (Німеччина), пізніше у Брюсселі (Бельгія) та інших європейських містах.

Читайте також: У Берліні відкрили виставку українських митців про війну

Виставку створив Український інститут національної пам’яті на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики України та за підтримки Міністерства закордонних справ України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти і Штабу порятунку спадщини.

Партнери за кордоном: Литовський інститут історії, Центр історичних досліджень Польської академії наук в Берліні, Інститут Пілецького в Берліні, громадська організація Bildungsverein Freundschaft kennt keine Grenzen e.V., Музей історії Польщі.

8 травня в Україні відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-