Павільйон «Куражу» на ВДНГ зносять через аварійний стан – архітектор Президентського університету

Павільйон «Куражу» на ВДНГ зносять через аварійний стан – архітектор Президентського університету

Укрінформ
Павільйон №19, де проходив фестиваль «Куражу», є фоновою забудовою ВДНГ, і його вирішили демонтувати для будівництва Президентського університету у зв'язку з аварійним станом металевих елементів у конструкції.

Про це заявив архітектор Президентського університету Віталій Молочко під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реконструкція передбачає демонтаж елементів. У такій ситуації ці елементи, які демонтуються, в аварійному стані», – зазначив він.

Молочко пояснив, що замовник, який є структурою Міністерства освіти і науки, надав технічний звіт обстеження 19-го павільйону, де вказувалося, що металеві конструкційні елементи в аварійному стані, а бетонна частина «технологічно неправильно збудована, були технологічно неправильно зроблені монолітні роботи».

Читайте також: Будівництво Президентського університету «не зачепить» зелену зону на ВДНГМіносвіти

Крім того, архітектор розповів, що командою, яка працює над створенням університету, було вирішено, що павільйон № 19 неможливо інтегрувати у створення нової будівлі навчального закладу.

Також він запевнив, що цей павільйон не є частиною комплексу ВДНГ, а є «фоновою» забудовою. «Ця будівля не належить до комплексної забудови ВДНГ, це фонова забудови ВДНГ. Вона не є в архітектурному ансамблі», – сказав Молочко.

Разом з тим заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України Анна Кирій наголосила, що проєкт будівництва університету й плани демонтажу 19-го павільйону ВДНГ не проходили громадського обговорення.

Читайте також: ВДНГ у Києві оголосили пам'яткою національного значення

Також, за її словами, не проводився і відкритий міжнародний архітектурний конкурс.

«Це модернізм, люди полюбили цей павільйон, ансамбль ВДНГ є цілісною пам'яткою архітектури, там немає фонової і нефонової забудови, там є міська культура, відбуваються класні процеси», – наголосила Кирій.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у травні цього року під час форуму «Україна 30. Освіта і наука» підписав указ про створення Президентського університету майбутнього. Заклад має стати інноваційним освітнім простором для підготовки фахівців з новітніх технологій.

16 червня Кабінет Міністрів схвалив концепцію реалізації проєкту «Президентський університет».

Проєкт має започаткувати зразкову модель інноваційного освітньо-наукового хабу шляхом створення сучасного закладу завдяки концентрації найкращих матеріальних і людських ресурсів країни. Згідно з концепцією, університет здійснюватиме підготовку за рівнями: бакалавр, магістр, MBA, MBI, доктор філософії.

Університет планують побудувати до вересня 2023 року.

Раніше засновниця «Куражу» Олена Гудкова повідомила у Фейсбуці, що пропонувала адміністрації ОП та ВДНГ зберігти будівлю павільйону, облаштувавши там бібліотеку, лекторій або атріум для нового університету. За її словами, про знесення їй не повідомили, і вона про це дізналася «випадково".

Благодійний фестиваль «Кураж» (раніше відомий як «Кураж-базар») проводився на ВДНГ з 2018 року. До його програми входили музичні виступи, майстер-класи, лекції, перфоманси і базар-барахолка. Останній «Кураж» відбувся 16-17 жовтня 2021 року, тоді організатори заявили про безстрокові канікули через виселення з павільйону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-