Наглядова рада Могилянки вимагає від Міносвіти підписати контракт з Квітом

Наглядова рада Могилянки вимагає від Міносвіти підписати контракт з Квітом

Укрінформ
Наглядова рада Національного університету «Києво-Могилянська академія» вимагає від Міністерства освіти і науки якнайшвидше завершити процедуру підписання контракту з обраним президентом університету Сергієм Квітом.

Як передає Укрінформ, про це член Наглядової ради НаУКМА Геннадій Зубко повідомив у Фейсбуці.

«Ми - Наглядова рада Національного університету «Києво-Могилянська академія» - розробили спільно з Могилянською спільнотою звернення до Міністерства освіти і науки України з вимогою якнайшвидшого завершення процедур щодо підписання контракту з обраним президентом університету Сергієм Квітом», - зазначив Зубко.

Він заявив, що сьогодні Наглядова рада НаУКМА направила до МОН «свою вимогу припинити порушувати закон і підписати контракт з Квітом, обрання якого підтвердив єдиний правомірний орган - виборча комісія».

За його словами, Могилянська спільнота не терпітиме жодного політичного тиску й наступу на академічну свободу.

«Наглядова рада НаУКМА як представник Міністерства освіти і науки України засуджує рішення МОН України про оголошення нового конкурсу на зайняття посади президента НаУКМА», - ідеться у заяві.

Автори заяви також зазначають, що 28 січня Організаційний комітет із проведення виборів президента НаУКМА встановив результат виборів на посаду президента НаУКМА і направив відповідну документацію до МОН України. Закон визначає вичерпний перелік підстав для оголошення нового конкурсу на заміщення посади керівника закладу вищої освіти і не надає МОН повноважень оцінювати рішення організаційного комітету щодо встановлення результату виборів і визначення переможця.

«Оприлюднене 2 лютого рішення МОН України про оголошення нового конкурсу на зайняття посади президента НаУКМА прийняте за межами його повноважень щодо державного контролю у сфері вищої освіти, а тому є очевидно протиправним. Такі дії посадових осіб МОН є протиправним втручанням у вибори президента НаУКМА, порушують право університету на автономію та самоврядування і мають ознаки зловживання владою або службовим становищем», - сказано у заяві.

Наглядова рада НаУКМА вимагає від МОН припинити порушення закону і невідкладно завершити усі процедури, пов’язані із підписання контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

Читайте також: Український католицький університет відреагував на повторні вибори ректора Могилянки

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2021 року Міністерство освіти і науки оголосило конкурс на заміщення посади президента Національного університету «Києво-Могилянська академія». Вибори були призначені на 20 січня 2022 року.

На посаду балотувалися в.о. президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Квіт.

За підсумками голосування, що відбулося 20 січня, Гуменна набрала 201 голос (33,9%), Квіт – 232 (39,1%).

27 січня відбувся другий тур виборів.

Того ж дня Квіт повідомив у Фейсбуці, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.

Згодом поліція Києва повідомила, що скринька була знайдена неушкодженою на одній із вулиць біля НаУКМА та повернута виборчій комісії. За цим фактом поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 396 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

28 січня на сайті НаУКМА було оприлюднене повідомлення про те, що за результатами другого туру Квіт отримав 235 голосів (52,8%); Гуменна – 191 голос (42,92%). Проти всіх були 18 голосів (4,04%); зіпсований один бюлетень.

1 лютого на сайті НаУКМА було оприлюднене відкрите звернення могилянської спільноти, у якому оргкомітет, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери академії засвідчили єдність у визнанні результатів виборів, які відбулися чесно і прозоро. У зверненні зазначається, що спільнота очікує від МОН щонайшвидшого завершення формальних процедур щодо підписання контракту з Квітом.

1 лютого міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що Міносвіти не визнаватиме результати виборів у НаУКМА, бо вони відбулися з порушеннями, і буде оголошувати повторний конкурс на посаду президента Києво-Могилянської академії.

2 лютого МОН оголосило повторний конкурс.

Студенти академії підтримали безстроковий страйк через невизнання з боку МОН результатів виборів президента НаУКМА.

4 лютого спільнотою Києво-Могилянської академії запланована акція під Кабінетом Міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-