Сотні фаєрів, бутафорська кров та шини – деталі запланованої провокації на Банковій

Сотні фаєрів, бутафорська кров та шини – деталі запланованої провокації на Банковій

Укрінформ
Для проведення мітингу та організації провокацій під стінами Офісу Президента були закуплені сотні димових шашок та фаєрів, десятки вогнегасників, радіостанції, бутафорська кров та сотні прапорів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

«Загалом для мітингу було придбано 200 фаєрів, 200 димових шашок, підготовлено 20 шин, 10 вогнегасників, 2000 листівок, понад 300 прапорів та 12 радіостанцій, медичні жилети, бутафорська кров і відповідні величезні 1,5 на 6 метрів банери», - поінформував Клименко, додавши, що за допомогою радіостанцій організатори заворушень планували координувати дії натовпу під стінами Офісу Президента.

Як розповів голова Нацполіції, все мало розпочатись з виступу спікерів та створення ініціативної групи, яка повинна була вимагати зустрічі з представником Офісу Президента. У це час в натовпі «тітушки» мали підігрівати ситуацію, а спеціальні кодові слова мали стати знаком для початку зіткнень з поліцією.

«В промові окремого спікера мали лунати окремі слова… які б стали сигналом до початку конфлікту та бійки з поліцією… Провокатори продумали план, за яким сутички мали перерости в бійку з використання димових шашок і вогнегасників, якими планували «задувати» правоохоронців», - повідомив Клименко.

Після використання вогнегасників, за його словами, бойова група мітингувальників мала продавлювати стрій правоохоронців, далі підпалити шини, під час штовханини і бійки облити «актора» бутафорською кров’ю, а особи, вдягнені у медичні жилети, мали підійти і демонструвати та імітувати надання першої медичної допомоги. В цей же час бойова група мітингувальників не повинна була допускати близько представників ЗМІ та інших осіб, аби не можна було розпізнати постановочний характер інциденту, розповів голова Нацполіції.

«Тобто ми чітко стикаємось з технологією сакральної жертви, яку намагались ще тиждень тому розкрутити біля ВР», - підсумував Клименко.

Читайте також: На організацію заворушень у Києві замовники виділили понад мільйон гривень – поліція

Він також зазначив, що димові шашки та фаєри мали допомогти створити плутанину, аби учасники мітингу могли уникнути адміністративної, а дехто й кримінальної відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що співробітники Нацполіції затримали групу осіб, які планували 31 січня масові заворушення в Києві. Загальна кількість учасників мітингу - до 5 тисяч осіб, серед них близько 1,5 тисячі так званих тітушок, які мали влаштувати бійки з правоохоронцями.

Першу проплачену акцію організатори готували на 31 січня в Києві, а потім мали намір провести у лютому подібні заходи ще у 4 обласних центрах.

Правоохоронні органи у суді проситимуть для затриманих у підготовці масових заворушень запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-