Протиаварійні роботи в Гостиному дворі тривають цілодобово - Ткаченко

Протиаварійні роботи в Гостиному дворі тривають цілодобово - Ткаченко

Фото
Укрінформ
Протиаварійні роботи в Гостиному дворі тривають цілодобово.

Як передає Укрінформ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Фейсбуці.

«Перейшли екватор протиаварійних робіт в Гостиному дворі. Знесли прогнилий паркан та замінили його на новий, додатково облаштувавши галереї для пішоходів. Станом на зараз вже виконано монтаж системи електропостачання, розчищено території від чагарнику, влаштовано тимчасові побутові приміщення, демонтовано металеві карнизи парапету, виготовлено в’їзди та ворота, монтаж риштувань та каркасу покрівлі парапетів, пофарбовано та нанесено антикорозійний захист металевих конструкцій, вивезено сміття», - заявив Ткаченко.

Читайте також: Ткаченко розкритикував російський проєкт «закону про скрепи»

Міністр також зазначив, що наразі спеціалісти продовжують виготовлення металевих конструкцій, завершують організацію системи водопостачання, монтаж підсилення конструкцій арок та монтаж каркасу з фанери на покрівлі, видалення рослин в стінах другого поверху, очищення пальових фундаментів та підвальних приміщень від бруду, тривають вантажо-розвантажувальні роботи та виготовлення тимчасових драбин та сходів.

Протиаварійні роботи в Гостиному дворі тривають цілодобово / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

За словами Ткаченка, реставраційні роботи орієнтовно будуть розпочаті вже наприкінці весни. «Але, зауважу, що до цього часу на основі концепції готуватиметься реставраційний проєкт. Обговорення концепції робочою групою при міністерстві наразі продовжується», - додав він.

Ткаченко зауважив, що Гостиний двір буде мультифункціональним простором, він вмістить в собі локації для мистецтва, просування народних художніх промислів, для активностей громадськості, а також там розмістяться інфоточки для туристів.

«І хоч це надзвичайно складний проєкт, у межах Великої Реставрації ми хочемо перетворити Гостиний двір на комплекс, який стане магнітом не лише для іноземних туристів, а і для всіх українців», - заявив міністр.

Гостиний двір - пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівля зведена у 1809 році. Постановою Кабінету Міністрів № 1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір було виведено з Державного реєстру пам’яток архітектури. У вересні 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр із гостьовою стоянкою, що спричинило обурення громади.

Читайте також: Ткаченко показав, як іде відновлення Гостиного двору

У листопаді 2015 року Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабміну «Про виключення будівлі Гостиного двору у місті Києві зі списку пам’ятників архітектури, що перебувають під охороною держави».

У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав Укрреставрацію повернути Гостиний двір регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву.

Гостиний двір стоїть без даху, вікон і штукатурки із зими 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-