На місці майбутнього будівництва дороги навколо Києва знайшли стоянки древніх людей

На місці майбутнього будівництва дороги навколо Києва знайшли стоянки древніх людей

Укрінформ
У Бучанському районі Київської області, під час археологічних розвідок перед будівництвом Великої кільцевої автомобільної дороги (ВКАД) навколо Києва археологи Інституту археології НАН України виявили три стоянки давніх людей, яким понад 10 тис. років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна академія наук України.

Відкриття вдалося зробити на ділянці від автомобільної дороги Київ – Ковель – Ягодин (М-07) до автомобільної дороги Київ – Чоп (М-06).

"Стоянки датуються фінальним палеолітом – періодом великих змін на території не лише сучасної України, але й Європи. У цей час, після відступу льодовиків, починається заселення широких теренів від Англії до Верхнього Дніпра. Тут оселяються племена первісних мисливців, що вели динамічний спосіб життя, виживаючи завдяки полюванню, й облаштовували тимчасові стоянки на шляхах міграції тварин, зокрема, оленів, биків, кабанів", - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Спелеологи виявили у печері на Тернопільщині три скелети та давню кераміку

За повідомленням НАН, як засвідчують археологічні знахідки зі схожих пам’яток, "давні люди жили тоді у спорудах на кшталт чумів, що й донині використовуються населенням крайньої півночі Євразії. Це була кругла будівля діаметром 4-5 м із вогнищем посередині, в якій мешкало до 10-ти осіб".

«Археологам не часто таланить виявити стоянки того часу. Відкриття і дослідження кожної – це значний внесок у наше розуміння найдавнішої історії», – зазначив керівник досліджень, заступник директора НДЦ «РАС» Інституту археології НАН України кандидат історичних наук Тарас Милян.

Читайте також: На Хмельниччині археологи досліджують Полонську фортецю XVII-XVIII століть

Про те, що колись на цьому місці розміщувалися тимчасові поселення, нині свідчать віднайдені вироби з кременю.

"Наразі – кілька знарядь праці. Однак уже незабаром археологи сподіваються на вагоміші знахідки. Докладно дослідити старожитності вдасться до будівництва ВКАД. Під час обстеження лише першої ділянки археологи виявили та нанесли на карти 15 нових об’єктів археології", - зазначили в НАН.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні біля Рівного знайшли ритуальне поховання, якому близько 5000 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-