Спелеологи виявили у печері на Тернопільщині три скелети та давню кераміку

Спелеологи виявили у печері на Тернопільщині три скелети та давню кераміку

Фото
Укрінформ
Зразки давньої кераміки та останки трьох людей виявили спелеологи у нещодавно відкритій на Тернопільщині печері.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів археолог-спелеолог, директор Борщівського краєзнавчого музею Михайло Сохацький.

«Усередині жовтня група київських спелеологів під керівництвом Ігоря Стефанишина відкрила на Борщівщині нову гіпсову печеру. Вона знаходиться на околиці села Пилипче. Досліджуючи підземний лабіринт довжиною у 50 м, спелеологи натрапили на глиняні черепки, фрагменти посудин із органічними залишками та людські останки. Згодом вернулися до мене, щоб я на місці оглянув знахідки», - каже Сохацький.

Читайте також: У Китаї знайшли рештки людського черепа, якому 32 тисячі років

За словами, археолога, за першими його висновками – побутові речі належать історичному періоду XVI-XVIII ст. Йдеться про фрагменти 4-5 керамічних посудин.

Щодо людських останків, то це – скелети двох підлітків та однієї дорослої людини. Все це зараз законсервовано для подальшого дослідження.

Як каже Сохацький, зразки біоматеріалу із скелетних кісток він передасть для ізотопного аналізу у Польщу, в Познанський університет імені Адама Міцкевича, куди вже не раз передавав виявлені у печерах антропологічні знахідки.

Тільки після необхідних досліджень у лабораторії можна буде конкретніше говорити про вік давніх людей, скелети яких знайшли у печері на Тернопільщині.

Читайте також: На півдні Туреччини археологи розкопують стародавнє місто

Нині у Тернопільській області нараховується кілька десятків вапнякових та гіпсових печер. Вони вражають не тільки великими розмірами, а й особливостями будови, внутрішньою красою, багатством кристалічних утворень. В області розташована печера «Оптимістична», в якій спелеологи дослідили майже 220 км ходів, галерей і гротів. Це – найдовша печера у Європі й найдовша гіпсова печера у світі, яка поступається лише вапняковій Мамонтовій печері у США. У XIX столітті у печері Вертебі на Тернопільщині знайшли понад 400 цілих посудин, понад 35 тисяч глиняних і керамічних фрагментів - зразків Трипільської культури.

Фото: Борщівський краєзнавчий музей

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-