Столиця не дорахувалась 22 мільйонів за оренду кінотеатру «Київ» - у справі оголосили підозри

Столиця не дорахувалась 22 мільйонів за оренду кінотеатру «Київ» - у справі оголосили підозри

Оновлено
Укрінформ
Директору Департаменту комунальної власності Києва, його першому заступнику і директору КП «Київкінофільм» повідомили про підозру у службовій недбалості, через що столиця недоотримала понад 22 мільйони гривень за оренду приміщень кінотеатру «Київ».

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє Київська міська прокуратура.

Шевченківська окружна прокуратура Києва повідомила про підозру посадовцям у службовій недбалості, внаслідок якої територіальна громада столиці недоотримала кошти за оренду приміщень кінотеатру.

Встановлено, що у 2019 році перший заступник начальника Департаменту комунальної власності Києва і директор КП «Київкінофільм» уклали з приватним товариством тристоронній договір щодо оренди приміщень кінотеатру «Київ» площею понад 7 тис. кв. м на вул. Великій Васильківській, 19.

Читайте також: До чиновників КМДА прийшли з обшуками та вручили дві підозри

Орендна плата, визначена протоколом засідання конкурсної комісії, становила 2,1 млн грн без урахування ПДВ за базовий місяць.

Виплати у повному обсязі були здійснені товариством у період з червня по листопад 2019 року включно. Однак у подальшому орендар звернувся до Департаменту комунальної власності Києва з проханням перевірити стан використання будівлі кінотеатру. У зв’язку з цим директор департаменту утворив комісію, яка вже наступного дня склала акт про зупинення виконання сторонами своїх зобов'язань по договору оренди в частині нарахування та сплати орендної плати через неможливість використання орендарем приміщень кінотеатру.

Зазначений акт став підставою для припинення нарахування орендної плати, починаючи з грудня 2019 року, і був підписаний представником балансоутримувача - директором КП «Київкінофільм» та керівником відділу Департаменту комунальної власності Києва.

Читайте також: Столична прокуратура виявила розкрадання 150 мільйонів на будівництві Подільського мосту

В ході досудового розслідування встановлено, що складення вказаного акту не передбачено чинним законодавством, а порядок вирішення спорів в частині придатності об’єкта оренди до використання за цільовим призначенням відноситься до компетенції суду.

Крім того, згідно з висновком комплексної судової будівельно-технічної експертизи, приміщення кінотеатру «Київ» повністю придатне на теперішній час для експлуатації за цільовим призначенням – організації кінопоказів.

Внаслідок несумлінного виконання вищезгаданими особами своїх службових обов’язків щодо забезпечення контролю за виконанням умов укладеного договору, а також звільнення орендаря від орендної плати у спосіб, не передбачений законодавством, територіальній громаді Києва завдано матеріальної шкоди на суму понад 22 млн грн у вигляді недоотриманих щомісячних орендних платежів.

Читайте також: У військовому госпіталі Києва вимагали хабарі в бійців АТО/ОСС за присвоєння інвалідності

Водночас у пресслужбі КМДА заявили, що оголошення директору Департаменту комунальної власності Києва, його першому заступнику і директору КП «Київкінофільм» підозри у службовій недбалості має ознаки політичного тиску на міську владу.

"Оголошення підозри керівництву Департаменту комунальної власності є одним з кілець в ланцюгу тих обшуків, підозр та вилучень документів, які останнім часом здійснюються в Київській міській державній адміністрації, її структурних підрозділах та комунальних підприємствах, та мають ознаки політичного тиску на міську владу", - йдеться у повідомленні.

Як пояснили у Департаменті комунальної власності, за результатами відкритого конкурсу у квітні 2019 році було укладено Договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду із переможцем конкурсу – ТОВ «Сінема-Центр». Мова йде про нежитлові приміщення, де розташований кінотеатр «Київ» на вул. Великій Васильківській, 19. Орендна плата за договором становить – 2 119 253 грн.

Читайте також: Кличко запевняє, що не дозволить будівництво на Микільській Слобідці

Зазначається, що 13 червня 2019 року сторонами договору підписано акт приймання-передачі орендованого нерухомого майна, що перебуває на балансі КП «Київкінофільм».

«До цього будівля кінотеатру «Київ» перебувала в орендному користуванні ТОВ «Культурний центр «Кінотеатр Київ» 20 років. У результаті неналежної експлуатації та недостатнього підтримання орендованого майна в нормативному стані, будівля не могла використовуватись для здійснення кінопоказу. За своїми характеристиками вона не відповідала вимогам протипожежної безпеки та мала технічні пошкодження, які унеможливлювали її експлуатацію. Такий стан будівлі був зафіксований новим орендарем після прийняття майна за результатами відповідних обстежень та відображений у відповідних експертних висновках фахівців», – пояснили в Департаменті.

У Департаменті комунальної власності наголосили, що від попереднього орендаря за всі роки оренди місто отримало 3,5 мільйона гривень, а за 5 місяців нової оренди – понад 9 мільйонів гривень.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві керівників управління Подільської районної державної адміністрації та підрядника підозрюють у розкраданні коштів під час благоустрою Андріївського узвозу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-