На відновлення костелу Святого Миколая необхідно понад ₴75 мільйонів – Ткаченко

На відновлення костелу Святого Миколая необхідно понад ₴75 мільйонів – Ткаченко

Укрінформ
На відновлення костелу Святого Миколая в Києві, що постраждав від пожежі, за попередньою оцінкою фахівців, знадобиться більше ніж 75 млн грн.

Як передає Укрінформ з посиланням на Телеграм міністра культури і інформаційної політики Олександра Ткаченка.

“Провели зум-зустріч з благодійними організаціями та бізнесами з приводу наступних дій з цього питання”, - сказав Ткаченко під час зустрічі з благодійними організаціями та представниками бізнесу щодо відновлення костелу Святого Миколая в Києві.

За його словами, за вихідні з командою міністерства та Держмистецтв розробили покровий план подальших дій згідно із законом та дотриманням питань безпеки робіт в будівлі.

"Наразі чекаємо на висновок ДСНС. Це підстава для замовлення експертної оцінки масштабу матеріальних збитків. Паралельно Нацполіцією ведеться слідство про причини загоряння. Після цього, стан костелу мають оцінити експерти, аби визначити, яка йому нанеслася шкода, скільки необхідно виділити на протиаварійні роботи та ремонт”, - зауважив міністр.

Читайте також: Миколаївський костел: святині не горять, вони народжуються знову

Він поінформував, що за попередньою оцінкою фахівців, на відновлення знадобиться від 75 млн грн. "До суми, які збере бізнес, решту потрібних коштів виділить держава. Тобто йдеться про унікальний кейс державно-приватного партнерства. Кошти, які перерахували (і перерахують) бізнеси та юридичні/фізичні особи, підуть саме на протиаварійні роботи. Тобто на ліквідацію наслідків пожежі всередині костелу”, - зазначив очільник МКІП.

За його словами, загалом всі роботи над костелом поділяються на 3 етапи.

"Протиаварійні. Термінові, як ліквідація наслідків пожежі. Знову акцентую, що саме на них збираються кошти", - написав Ткаченко.

Він відзначив, орган йде окремим пунктом. "Спілкуємось із виробником щодо розробки максимально релевантної заміни органу. Для того, щоб не було непорозумінь зазначу, що його відновлення буде не з фінансування, на які наразі збираються благодійні внески. Крім того, його розташування має бути окремо погоджено з релігійною громадою РКЦ", - підкреслив міністр.

Третім етапом він назвав реставраційні роботи фасаду: "кошти на це вже є, але роботи не розпочаті через затримку тендерних процедур, будуть відновлені після з’ясування ступеня пошкодження будівлі”.

Читайте також: Орган костелу Святого Миколая потребував ремонту - Ткаченко

За словами Ткаченка, передача костелу громаді РКЦ була погоджена урядом минулого року за узгодженим алгоритмом.

Він зазначив, що почати ремонт всередині одразу завтра не можливо, адже необхідно отримати висновки ДСНС та експертизу, що саме з пошкодженого і в якому порядку варто ремонтувати.

"Маємо переконатися, що високі температури не спричинили прихованих тріщин чи змін геометрії конструкцій. А також без оцінки та при неправильній послідовності робіт – можливе руйнування стін/стелі тощо", - наголосив міністр і додав, що орієнтовно, за пришвидшеною процедурою, планується розпочати протиаварійні роботи з середини жовтня.

За його словами, спочатку необхідно отримати попередній акт ДСНС щодо пожежі і зробити експертизу завданих пошкоджень. Для прозорості процесу буде створено робочу групу при міністерстві, у яку входитимуть представники ГО, бізнесів тощо, аби контролювати використання коштів за цільовим призначенням. І, звичайно, дотримання законодавства України.

Перебіг подій можна тут. “Все буде публічно”, - запевнив міністр.

Він відзначив, що станом на зараз на рахунок зайшли 5 млн 840 тис. грн, і ще близько 20 млн грн бізнеси проголосили надати пожертви публічно.

Читайте також: Відновлення костелу Святого Миколая: за один день зібрали ₴18 мільйонів

Як повідомляв Укрінформ, пожежа в костелі Святого Миколая виникла 3 вересня ввечері на 1 і 2 поверсі органного залу і поширилася на покрівлю. О 23 год. 26 хв. вогонь був ліквідований на площі 80 кв. м. Жертв і постраждалих немає.

За інформацією міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, попередньою причиною загоряння було коротке замикання в органі. Вогнем пошкоджено внутрішнє оздоблення будівлі та орган.

Костел Святого Миколая в Києві - один із двох римсько-католицьких в місті, побудованих до 1917 року. Він розташований у центрі столиці на вулиці Великій Васильківській. Храм зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

Костел Святого Миколая поділили між собою Національний будинок органної та камерної музики України як приміщення для концертів і парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить в ньому богослужіння.

Фото: mvs.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-