У Києві ввели мораторій на реконструкцію і капремонт історичних будівель

У Києві ввели мораторій на реконструкцію і капремонт історичних будівель

Укрінформ
У Києві запровадили мораторій на реконструкцію та/або капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів історичних будівель ХІХ-ХХ століття.

Рішення підтримали 99 депутатів Київради, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міськради.

"Неможливо захистити будинки без статусу, досі 1 469 об’єктів не включені до реєстру, тому за дорученням Київського міського голови Віталія Кличка на засідання Київради внесено цей проєкт рішення на тимчасову заборону (мораторій) на реконструкцію та/або капітальний ремонт зі зміною об’ємно-просторових параметрів історичних будівель до повного дослідження та визначення історичної та культурної цінності цих об’єктів згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини». Історичні будівлі необхідно захистити від знищення, адже це архітектурна спадщина України», – заявив заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко.

Читайте також: У МКІП закликали Кличка зупинити руйнування двох пам'яток архітектури у центрі Києва

За його словами, це рішення буде сприяти створенню умов для захисту та охорони історичних будівель на період їх виявлення та дослідження, чіткого визначення охоронного статусу таких об'єктів, збереження історичної самобутності міста, захисту його традиційного характеру середовища, а також популяризації культурної спадщини.

Як повідомлялося, раніше Київський міський голова Віталій Кличко заявляв, що з 2018 року Київрада направила 35 подань до Мінкульту щодо занесення 1542 пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, але відтоді надійшли накази від міністерства про занесення лише 73 об’єктів до цього реєстру.

Читайте також: Депутатів Київради запросили до МКІП, щоб обговорити охорону культурної спадщини

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголошував, що КМДА "не підтримала законопроєкт МКІП про протидію хаотичній забудові".

Київська міська рада запросила на засідання 31 серпня міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка та начальника Головного управління Національної поліції у Києві Івана Вигівського відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та у зв'язку із численними зверненнями депутатів Київської міської ради. Зокрема, Ткаченка запрошено «з метою заслуховування інформації про діяльність у сфері охорони культурної спадщини у місті Києві».

Міністр повідомив, що перебуває у відпустці, і на сесію Київради прийде його заступниця Світлана Фоменко.

Проте Київська міська рада відмовилася заслухати Фоменко на засіданні 31 серпня. Тож заступниця міністра запросила депутатів до міністерства для подальшої дискусії з питань захисту історичної спадщини столиці.

Фото: Київська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-