Бронзова пальмочка: у столиці з’явилась ще одна мініскульптура

Бронзова пальмочка: у столиці з’явилась ще одна мініскульптура

Фото
Укрінформ
У Києві з'явилася бронзова мініскульптура, присвячена столичній пальмі. Вона розташовується в Шевченківському районі на вулиці Назаровській, 23.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці проєкту "Шукай" у Фейсбуці.

"Найстаріша пальма Європи – їй 200 років, вона впирається в дах 36-метрової оранжереї і її зробили туристичним об'єктом. Проєкт “Шукай” присвятив їй ювілейну 30-ту скульптурку", - йдеться у повідомленні.

Бронзова скульптурка має розмір 17 сантиметрів. Її встановили на фасаді житлового будинку за адресою вул. Назарівська, 23 – біля оранжереї Ботанічного саду імені Фоміна, де росте ця австралійська пальма Лівістона.

В Україну рослина потрапила завдяки ботаніку Вілібальду Бессеру – викладачу Волинського ліцею в Кременці. Він листувався з колегами з різних країн, обмінювався з ними рослинами. І якось з Європейського ботсаду йому прислали пальму.

До столиці екзотичне дерево з Волині перевозили підводою. Тоді пальмі вже було приблизно 30-40 років. Спеціально для неї збудували оранжерею.

Півтора століття вона росла у тісному дерев’яному контейнері. І коли її пересадили у відкритий ґрунт, вперше зацвіла. Тепер пальма Лівістона квітне раз на декілька років, зазвичай у січні-лютому. Триває цвітіння близько 3 тижнів.

Невдовзі після першого цвітіння звели 36-метрову оранжерею, щоб пальма Лівістона могла в ній поміститися. Нині вона сягнула самого даху.

“Чи буде наша пальма рости далі – це питання того, чи буде в неї нова оранжерея. Вона і так переросла усіх свої родичів. У природі вони ростуть максимум до 25 метрів. А наша доросла вже до 36 метрів. Вона наразі найвища в Європі”, – розповіла проректорка з наукової роботи КНУ імені Шевченка Ганна Толстанова.

У бронзовій мініатюрі скульптор Юрій Білявський зобразив пальму, що пробиває скляний дах. Було створено багато ескізів. Їх звіряли з оригіналом, досліджуючи пальму в оранжереї, щоб була максимально схожа.

“Для київської пальми уже підіймали дах. І зараз вона знову не має куди рости. Тому ми провели таку паралель з людьми – коли впираєшся в стелю, то пробивайся”, – зазначила авторка проєкту “Шукай” Юлія Бевзенко.

І гасло скульптурки-пальми: “Мене потреш – стелю проб’єш”! В описі вказано: “Від творчої сім’ї і юних дослідників Олександра і Данііла.”

Читайте також: У Луцьку затримали викрадачів бронзової мініскульптури кликуна

Меценатом скульптурки стала молода київська родина, яка разом із двома синами (6 і 8 років) досліджують унікальні місця столиці. Вони були на екскурсії Юлії, зупинялися біля мініскульптурок і їм сподобалася ідея подарувати місту новий символ.

Бронзова пальма увійде у серію “Шукай.” За три роки існування проєкту вже встановлено 30 скульптурок, присвячених символам Києва. Це мініатюрна котлета по-київськи, київський каштан, золота туфелька Сержа Лифаря, гелікоптер Сікорського, велосипедист, київське сухе варення, київський слоник та інші.

Київська пальма - перша скульптурка, присвячена рослині.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відкрили 29-ту мініскульптуру туристичного проєкту "Шукай", присвячену видатному хірургу Миколі Амосову.

Фото: @shukay.kyiv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-