У Луцьку затримали викрадачів бронзової мініскульптури кликуна

У Луцьку затримали викрадачів бронзової мініскульптури кликуна

Укрінформ
У Луцьку затримали зловмисників, які на початку тижня вкрали мініатюрну скульптуру кликуна - одного із символів міста.

Про це повідомляє у Фейсбуці Департамент муніципальної варти Луцької міськради, передає Укрінформ.

"Завдяки оперативним діям працівників Луцького РУП ГУНП у Волинській області та записам з камер відеоспостереження системи «Безпечне місто Луцьк», вдалося розшукати та затримати зловмисників, які викрали статую кликуна на перехресті вулиць Сенаторки Левчанівської та Лесі Українки", - йдеться у повідомленні.

У дописі також зазначається, що згідно зі ст.185 ч. 1 Кримінального кодексу України крадіжка майна карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Як поінформували в секторі комунікації поліції Волинської області, зловмисники - двоє лучан, 25 і 35 років.

"Чоловіки пояснюють, що вкрали скульптуру для розваги, однак сьогодні в управлінні поліції щиро розкаялись у скоєному", - зазначили правоохоронці.

Також у поліції нагадали, що в жовтні 2018 року двоє 15-річних лучан уже викрадали скульптуру. Поліцейські знайшли злодіїв, оголосили їм про підозру за ч. 2 ст. 185 (крадіжка, скоєна за попередньою змовою групою осіб) Кримінального Кодексу України. Викраденого кликуна тоді вилучили та повернули місту. Слідчі завершили досудове розслідування. Обвинувальний акт із матеріалами провадження скерували до суду.

Читайте також: Луцьких кликунів позначили на інтерактивній мапі

Також у 2019 році поліцейські повернули місту кликуна, який був викрадений із Театрального Майдану в Луцьку.

Кликун – один із головних давніх символів Луцька. В епоху Середньовіччя він повідомляв населенню найрізноманітнішу інформацію: від вшанування полководців до виклику громадян до суду. У Луцьку ж кликуни, крім того, стояли на нічній варті в замку та «кликали» – постійно перегукувалися, а в разі пожежі чи нападу ворогів били на сполох. Саме ритуал «кликання» зумовив появу місцевої назви – кликун.

Упродовж останніх років у межах започаткованого ще 2015 року проєкту «Луцький кликун» у місті встановили кілька бронзових скульптурок. Авторка фігурок – львівська скульпторка Ніка Музичка.

А в суботу, 6 березня, у місті пройшов перший День кликуна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-