У столиці відкрилася виставка про життя людей, долю яких зруйнувала війна

У столиці відкрилася виставка про життя людей, долю яких зруйнувала війна

Фото
Укрінформ
У Києві стартувала фотовиставка JUS IN BELLO відомого фотографа-документаліста Сергія Моргунова, яка триватиме до 22 березня, та яка демонструє зруйновані війною міста і людські долі на сході України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З вами я можу поділитись маленькими частинами того, що відбувається на сході України протягом останніх 7 років. Я не мав собі за мету здивувати когось цими світлинами і показати щось нове, бо, на жаль, війни продовжуються стільки, скільки існує людство. І всі ці сюжети ми вже бачили і, на жаль, вони будуть ще в майбутньому. Я показую ці світлини для того, щоб нагадати конкретний конфлікт, котрий стався в результаті військової агресії Російської Федерації проти нашої держави і про наслідки, які ця агресія принесла як для України, так і в цілому для сучасного світу”, - зазначив Моргунов у вступному слові.

У Києві відкрилася виставка фотографа-документаліста Сергія Моргунова / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

За його словами, світлини робились протягом 7 років, і серед них є багато історій особистостей, через які він намагається розповісти світові про війну. Наразі в доробку автора близько 54 тисяч світлин. На них зображено документальні кадри, зроблені в населених пунктах вздовж лінії фронту в Донецькій та Луганській областях, в яких вщент знищена інфраструктура, а люди лишились без роботи та без базових життєвих благ.

Своєю чергою британський фотограф-документаліст Марк Невіл під час виступу відзначив, що люди на світлинах наче дивляться не на фотографа, а крізь призму камери дивляться на кожного з нас.

Читайте також: У Херсоні до Дня добровольця представили збірку віршів та пісень Гліба Бабіча

“Його політичні і соціальні погляди на Україну відбивають його власну особисту етику... Яке значення цих світлин?.. На кожній світлині видно, що погляд споглядача відбивається поглядом героя на світлині”, - зазначив Невіл.

На думку віцепрем'єр-міністра - міністра з питань тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, головною емоцією фотографій, які представлені на виставці, має бути не страх і жаль, а надія.

“Я переконаний, що живити надію ми можемо завдяки таким проєктам, які розповідають всьому світові, що це є, що це є правда в 21 столітті в центрі Європи, - війна, яку розв'язала Російська Федерація”, - наголосив Резніков, додавши, що війна є гібридною і тому відповіді на неї також мають бути гібридними. Найкращою відповіддю України на гібридну війну є правда, яка зображена на світлинах.

Резніков виступив з ініціативою, аби спільно з МЗС та дипустановами така експозиція побачила світ, продемонструвавши громадянам різних країн, до чого призвела військова агресія Росії в Україні.

Читайте також: Швейцарський блогер створив фільм про агресію РФ проти України

На думку Моргунова, мова фотографії міжнародна та унікальна, тож знайде свою аудиторію в будь-якому куточку світу.

Свою особисту підтримку заходу засвідчили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини та Іван Ліщина, представники дипломатичних установ, правозахисних, громадських, благодійних організацій, експерти міжнародних організацій, керівництво Київської міської державної адміністрації, журналісти.

Виставка JUS IN BELLO триватиме до 22 березня в приміщенні Музею історії міста Києва за адресою вул. Б.Хмельницького, 7.

Сергій Моргунов - незалежний український режисер, оператор, документальний фотограф та громадський активіст. Брав участь у міжнародних виставках, публікується у міжнародних ЗМІ та тематичних книгах. З 2014 року документує наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України, знімає вздовж лінії бойового зіткнення. У березні 2017 року був номінований на Joop Swart World Press Photo.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-