У Києві відкрили відреставровану церкву, яка входить до списку ЮНЕСКО

У Києві відкрили відреставровану церкву, яка входить до списку ЮНЕСКО

Фото
Укрінформ
У Києві відкрили відреставровану церкву Спаса на Берестові, що входить до ансамблю Києво-Печерської лаври, включену до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відкриття відреставрованого храму Спаса на Берестові – це масштабна подія не тільки для України, а й для цілого світу. Тому що це наше минуле, це наша спадщина, це наш фундамент, наша основа, наш здобуток і наша історія» – зазначив на церемонії відкриття заступник голови Київської міської держадміністрації Валентин Мондриївський.

У Києві відкрили відреставрований храм Спаса на Берестові / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Проєкт масштабних реставраційних робіт всередині храму і території навколо нього розпочався у 2017 році. Вдалося зберегти всі автентичні фрагменти пам'ятки, а також фрески доби Петра Могили.

Відновлюючи фрески ХVII століття, спеціалісти розпізнали під ними гарно збережений шар із живописом XII століття. А під час археологічних розкопок навколо храму знайшли поховання ХV-XVIII століть, де виявили більше тисячі окремих знахідок – амулети з ікла дикої тварини, люльки, хрестики, фрагменти віконниць тощо.

Церква Спаса на Берестові вперше згадується в літописі під 1072 роком. Існує припущення, що її збудували коштом Володимира Мономаха. Храм у ХV столітті зруйнував кримський хан, після чого зберігся лише перший ярус прямокутного притвору. У XVII столітті церкву реставрували в стилі українського бароко на замовлення Петра Могили. При перебудові з первісної конструкції використали збережену західну частину з нартексом і хорами, добудували дві каплиці й поставили п’ять бань. Для розпису храму запросили грецьких майстрів. На початку ХIX століття до церкви прибудували дзвіницю у стилі класицизму (за проєктом Андрія Меленського). Такою вона збереглася до сьогодні.

Читайте також: Окупанти втретє відмовилися реєструвати українську церкву в Криму

Реставраційні роботи здійснено за підтримки Міністерства культури України, Київської міської державної адміністрації, Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією, Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника за приватні і меценатські кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-