П’ять років арешту: у Києві відбулася акція на підтримку Сенцова

П’ять років арешту: у Києві відбулася акція на підтримку Сенцова

Фото
Укрінформ
У Хрещатому парку у Києві до 5-ї річниці арешту Олега Сенцова письменники, актори, музиканти та правозахисники висадили квіти, поруч із якими поставили таблички з іменами заручників Кремля.

Акція відбулася на підтримку започаткованого акторкою Риммою Зюбіною флешмобу під гаслом "Саджайте квіти, а не людей", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Уже в Чехії посадили дерево для Олега Сенцова, в Каліфорнії посадили великий трояндовий кущ, в Словаччині посадили дерево за Миколу Карпюка. Зараз "FreeSentsov" звучить не лише свободу Олегу Сенцову, це звучить як тег про звільнення всіх наших військовополонених моряків і політв'язнів. Сьогодні 5 років від арешту Олега, але 4 роки від засудження, і один рік йому не порахували", - сказала актриса.

Зокрема, на клумбах у Хрещатому парку висадили 800 канн.

"Ці квіти називаються канни і це дуже символічно , тому що Олег Сенцов кінорежисер і його місце на знімальному майданчику, і я бажаю йому побувати в Каннах і отримати свою нагороду", - сказала Зюбіна.

Флешмоб під гаслом "Саджайте квіти, а не людей" / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Участь в акції взяли режисер Ахтем Сеітаблаєв, письменник Андрій Курков, музикант Андрій Хливнюк, вчений Ігор Козловський та інші.

Читайте також: Мати Сенцова розмовляє з сином 20 хвилин раз на місяць

"Я прийшов на акцію , бо це потрібно мені, адже я відчуваю себе небайдужим до долі тих людей, які власним прикладом і власною мужністю і гідністю показують приклад справжніх чоловіків і патріотів. Таким символічним чином ми висловлюємо їм подяку за їхню мужність. Те, що ми зараз можемо, це не мовчати, постійно казати про те, що Кремль робить в Криму з будь-якою іншою думкою, яка не відповідає офіційній лінії Кремля", - сказав режисер Ахтем Сеітаблаєв.

Він назвав ці арешти намаганням залякати людей і знищити дух спротиву. "Але я вірю що їм це не вдасться", - сказав режисер.

Акція пройшла за ініціативи Центру Громадянських Свобод, PEN Ukraine та АвтоМайдан за підтримки Київської міської державної адміністрації.

Як повідомляв Укрінформ, 10 травня 5 років тому у Сімферополі арештували кінорежисера і письменника Олега Сенцова.

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова “За свободу думки” та Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-