У Києві відкрилася виставка про українців у таборах ГУЛАГу

У Києві відкрилася виставка про українців у таборах ГУЛАГу

Фото
Укрінформ
Виставка “Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ” відкрилась у Києві на Хрещатику з нагоди Дня пам’яті та примирення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ця виставка є продовженням нашого проекту, який ми презентували ще рік тому, “Тріумф людини” - про українців, які пройшли через нацистські табори. Сьогодні ми говоримо про українців, які пройшли через комуністичні табори”, - сказав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

За його словами, виставка розповідає про те, як встановилася система ГУЛАГу, як вона намагалася знищити українців і як врешті-решт українці її перемогли. "І коли ми говоримо про переможців у ці дні, то очевидно, що треба пам’ятати і про тих українців, які перемогли ГУЛАГ”, - вважає голова УІНП.

У столиці відкрилася виставка про українців у таборах ГУЛАГу/ Фото: Юлія Овсяннікова

Він наголосив, що нині у сусідній Російській Федерації творець ГУЛАГу знову є "головним героєм історії", виховується нове покоління сталіністів - людей, які не жили в радянські часи, але щиро вірять у Сталіна як ефективного менеджера, що "врятував велику Росію".

За його словами, така реабілітація радянського минулого перетворює Росію на авторитарну державу, в якій знову з’являються політв’язні, серед яких є і громадяни України. На сьогодні, за різними підрахунками, у РФ близько 100 українських політв'язнів - це громадські активісти, активісти Майдану, військовополонені, а часом навіть випадкові люди, які потрапили за грати.

“Наше завдання зараз максимально голосно розповідати світу про те, чим був ГУЛАГ. І я впевнений, що ця правда — один із тих інструментів, який дозволить звільнити, зокрема, і нинішніх бранців Кремля”, - переконаний В'ятрович.

У свою чергу, дисиденти Василь Овсієнко та Йосип Зісельс, які побували у радянських таборах, поділилися своїми спогадами про пережите.

Читайте також: В'ятрович пропонує перенести вихідний з 9 на 8 травня

У відкритті виставки також узяли участь міністр інфраструктури Володимир Омелян, в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький та ін.

Організаторами виставки є Український інститут національної пам’яті, Центр досліджень визвольного руху, Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” та Галузевий державний архів СБУ.

Експозиція діятиме біля Головпоштамту до серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-