У Києві висадили алею на честь політв'язнів та полонених Кремля

У Києві висадили алею на честь політв'язнів та полонених Кремля

Укрінформ
Активісти у Києві посадили понад сто дерев на честь політв'язнів та полонених моряків, яких незаконно утримують у РФ та окупованому Криму.

Про це Укрінформу повідомила журналістка Олександра Єфименко.

Акція відбулась у Новобіличах (вулиця Клавдіївська 40д). Територія під новою алеєю займає близько 40 соток.

«У нас було 24 саджанці верби. Ми подумали, що в таке символічне свято - Вербну неділю - варто не просто висадити дерева, а й нагадати про щось важливе, наприклад, про військовополонених моряків. А потім вирішили не обмежуватися тільки моряками і посадили по дереву для кожного політв'язня і військовополоненого. Ми хочемо, щоб, коли всі незаконно заарештовані повернуться додому, вони побачили, що ми їх чекали, і їх чекали їхні дерева», – розповіла активістка Олена Євич у коментарі Крим.Реалії.

Акція має символічну назву - "Садіть дерева, а не людей". На кожному саджанці розмістили таблички з іменами українців, незаконно ув'язнених в РФ і анексованому Криму, у тому числі власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, журналіста Миколи Семени, режисера Олега Сенцова.

Читайте також: У Європарламенті закликали РФ звільнити Сущенка та інших політв’язнів

За даними МЗС України, загалом Росія незаконно утримує понад 70 українців. До їх числа не належать 24 моряки, захоплені РФ біля берегів Криму наприкінці листопада 2018 року, а також полонені в окупованих районах Донбасу.

Власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на порушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення в шпигунстві. У ФСБ заявили, що Сущенко є працівником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

4 червня 2018 року Сущенка засудили на 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд РФ визнав це рішення законним.

8 жовтня стало відомо про етапування Сущенка в місця відбування покарання. 7 листопада ФСВП Росії повідомила посольству України, що його етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист та письменник, громадський активіст. Лауреат Премії Сахарова “За свободу думки” та Національної премії України ім. Тараса Шевченка.

У травні 2014 року, після анексії Криму, Сенцов був затриманий російськими силовиками. За обвинуваченням у тероризмі засуджений на 20 років ув’язнення з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

22 вересня 2017 року підконтрольний Кремлю Залізничний районний суд Сімферополя, оголосив вирок автору "Радіо Свобода" і "Крим.Реалії" Миколі Семені. Журналісту призначили покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробним терміном три роки і забороною займатися публічною діяльністю. Згодом суд пом’якшив вирок у частині додаткового покарання – зменшив термін заборони займатися публічною діяльністю з трьох років до двох.

Фото Олександри Єфименко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-