Археологічний портрет Києва покажуть на інноваційній виставці

Археологічний портрет Києва покажуть на інноваційній виставці

Фото
Укрінформ
Виставка "Археологічний портрет стародавнього Києва: життя рибалки, фальшивомонетника, митника..." відкрита у Державному історико-архітектурному заповіднику "Стародавній Київ" на Андріївському узвозі.

Про це розповів під час прес-конференції директор Інституту археології НАНУ Віктор Чабай, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Археологічний портрет стародавнього Києва: життя рибалки, фальшивомонетника, митника..." / Фото: Шамкін Данііл. Укрінформ

 

Виставка присвячена пам'яті видатного археолога Гліба Івакіна і є презентацією його доробку та доробку Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАНУ, яка працювала під його керівництвом.

"Заповідник "Стародавній Київ" охоплює велику територію, на якій ведеться активна забудова. І без археологічних досліджень ми би втратили дуже багато артефактів і величезну кількість інформації про стародавній Київ. Необхідність таких робіт підкреслюється цією виставкою. Не менш важливо, що ця виставка сформована на честь видатного археолога, дослідника Києва Гліба Івакіна. Його наполеглива праця як на Подолі, так і у Верхньому місті привела до дуже високого рівня досліджень, які були опубліковані в численних роботах", — сказав Чабай.

Він також наголосив, що організаторами виставки є Департамент охорони культурної спадщини КМДА; Київський науково-методичний центр з охорони, реставрації та використанню пам'яток історії, культури і заповідних територій; ДІАЗ "Стародавній Київ" та Інститут археології НАН України.

"Це перша виставка такого кшталту і, сподіваюсь, не остання", — додав директор Інституту археології.

Завідувач відділу археології Києва Інституту археології НАНУ, начальник Архітектурно-археологічної експедиції Інституту археології НАНУ Всеволод Івакін наголосив на тому, що виставка є сучасною, вона максимально наближена до відвідувача.

"Виставка — унікальна, зокрема тому, що вона створена відомим експозиціонером Вірою Павловою у сучасних музейних традиціях Європи. Тут застосовані сучасні інтерактивні технології подання археологічного матеріалу, QR-коди, які дозволяють подивитися відеомоделі артефактів, наприклад, через інтернет. Сама структура виставки розроблена по спеціальних підрозділах, які за допомогою малюнків, реконструкцій дають можливість уявити життя середньовічного киянина і краще пізнати нюанси його побуту", — зазначив вчений.

Він, зокрема, зазначив, що на виставці представлені матеріали трьох київських розкопів, які відбулися в історичній частині міста. По вул. Десятинній, 9 (на подвір'ї посольства Великої Британії в Україні) дослідили поховання рубежу Х-ХІ ст.; на території парку "Володимирська гірка" виявили зразки давньоруського церковного начиння; по вул. Кирилівській, 37 (Поділ) зафіксували п'ять давніх культурних горизонтів, найдавніший із яких сформувався близько 1400 років тому.

"Найдавніший культурний шар представлений житлом з піччю, яке датується пізнім етапом празької культури (VI-VII ст.), — з цього й починається виставка. І крізь віки вона доходить до XVII-XVIII століття, тобто до пізнього середньовіччя. І тут представлений матеріал давньоруської доби, коли зароджувалася державність на наших теренах", — підкреслив Івакін.

Він додав, що сучасна археологія — це комплексна наука, яка включає дуже багато суміжних дисциплін. І саме комплексний підхід до археологічних об'єктів дає максимально повну картину побуту давньої людини.

Читайте також: Музей природи в Харкові: колекція в 250 тисяч експонатів

Як зазначила співробітник Київського науково-методичного центру з охорони, реставрації та використання пам'яток історії, культури і заповідних територій Ольга Співак, виставка за матеріалами розкопок Архітектурно-археологічної експедиції у 2016-2018 роках під керівництвом Гліба Івакіна — це "скоріше порятункова експедиція, бо у разі забудови міста Києва, яка розвивається дуже активно, пошукові роботи надзвичайно важливі, вони дають можливість врятувати побут киян — і тут представлено побут майже 40 поколінь киян".

За її словами, матеріалів значно більше, але в експозиції представлені лише найцікавіші експонати. Зокрема у трьох вітринах є комплексна знахідка, яку археологи охрестили "фальшивомонетником". Це унікальні речі, серед яких — заготовки для монет, рештки відкарбованих монет.

"Виставка триватиме до кінця січня, можливо, і першу половину лютого. А на другу половину 2019 року заплановано відкриття другої виставки, яка буде присвячена ремеслам Подолу", — сказала Співак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-