Українські та польські історики зібралися на конференцію в Києві

Українські та польські історики зібралися на конференцію в Києві

Укрінформ
У Києві відкрилася міжнародна конференція "Польща-Україна: За нашу і вашу свободу" до 100-річчя відновлення незалежності двох народів і 98-річчя Варшавського договору, укладеного Юзефом Пілсудським та Симоном Петлюрою.

Захід триває у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз дуже важливий момент, бо ми входимо у соту річницю відновлення незалежності обох народів. Частина історії нашої незалежності - це історія співпраці поляків і українців. Зокрема, Договір Пілсудський - Петлюра засвідчив момент, коли ми спільно дбали про наше майбутнє і обстоювали нашу і вашу свободу. На жаль, не все пішло так, як хотілося нам і деяким українцям. Але сьогодні ситуація така, що Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС і безвізовий режим і є частиною спільного європейського простору. Тож можна сказати, що те, про що думали Петлюра з Пілсудським, ми реалізуємо в інших формаціях сьогодні", - сказав у виступі на відкритті конференції посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

Як зазначалося на конференції, Юзефа Пілсудського та Симона Петлюру нерідко називають «архітекторами польсько-українського порозуміння», адже саме вони 21 квітня 1920 року підписали у Варшаві польсько-українську міжнародну угоду, складовою частиною якої була військова конвенція, що заклала підвалини спільних польсько-українських військових дій проти більшовицьких військ на території України.

Польських науковців на конференції представляють доктор історичних наук, професор Університету кардинала Вишинського у Варшаві Януш Одземковський, доктор історичних наук професор Інституту історії Варшавського університету Пйотр Шлянта та доктор історичних наук професор Університету Міколая Коперника у Торуні Вальдемар Резмер.

У рамках конференції також презентовано книгу «Польсько-українська військова співпраця протягом історії», до якої увійшли тексти доповідей відомих польських та українських військових істориків - учасників конференції, що проходила у Посольстві Республіки Польща у Києві 16 грудня 2015 року.

Варшавський договір, або Договір Пілсудський — Петлюра - політичні й військові конвенції, підписані представниками Польщі і Української Народної Республіки, які розроблялись таємно від уряду УНР й польського сейму. За ними в обмін на визнання незалежності УНР і військову допомогу Симон Петлюра погоджувався визнати українсько-польський кордон по річці Збруч і далі по Прип'яті до її гирла. Згідно з договором польський уряд Юзефа Пілсудського відмовився від намірів розширити територію Польщі до кордонів Речі Посполитої 1772 року та визнав УНР. До Польщі мала відійти Східна Галичина та 5 повітів Волині, тобто територія, що належала Австро-Угорщині і Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-