Експерт пояснив, чому вчасно не попередили Київ про руйнівну зливу

Експерт пояснив, чому вчасно не попередили Київ про руйнівну зливу

Ексклюзив
Укрінформ
Хмара, яка накрила Київ у ніч проти 16 серпня, була 20 кілометрів завширшки і майже 100 кілометрів завдовжки. Синоптики не могли завчасно попередити про негоду через локальність та динамічність явища.

Про це Укрінформу розповів начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Владислав Білик.

"Негода у ніч проти 16 серпня - це потужна купчасто-дощова хмара, вона ж хмара зливового характеру або Cumulonimbus латиною, яка мала великі розміри: 20 кілометрів завширшки і завдовжки, з півночі на південь, майже до 100 кілометрів. І в цій хмарі локально сформувалися такі небезпечні явища, як град, дуже сильний дощ, який в основному випав у центральних районах Києва. Можливо, єдине справедливе щодо нас нарікання - те, що метеорологи завчасно про неї не попередили. Утім, повірте, це надто складно, адже явище досить локальне і динамічне", - сказав Білик.

По-перше, за словами експерта, попередити про град можна за 6 годин до того, як він випаде: "Друге - це явище не унікальне. Можливо, його нинішня особливість тільки в тому, що пройшов у великому місті та мав такі серйозні наслідки. В цілому шматочки льоду не перевищували 20 міліметрів. Це не дуже крупний град. З ходу не пригадаю, але, здається, на початку цього літа десь на Закарпатті пройшов схожий".

Читайте також: У Кличка пояснили, чому затопило Хрещатик

На питання, чи можна якось порівняти останню зливу з тією, що накрила Київ 25 липня, метеоролог відповів: "Так, можна. Наприкінці липня за інтенсивністю хмара була трішки менша, але охоплювала більшу територію. Натомість учорашня, за даними радіолокаторів, інтенсивніша. Утім, обидві - це ті ж Cumulonimbus".

За даними гідрометцентру, найбільша кількість опадів спостерігалася у Святошинському районі столиці - до 17 міліметрів. Це, як пояснюють метеорологи, зовсім небагато - схоже на наслідки звичайного, але більш тривалого дощу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-