У Києві почався Вечір пам'яті жертв геноциду кримських татар

У Києві почався Вечір пам'яті жертв геноциду кримських татар

Укрінформ
У Києві на Софійській площі розпочався Вечір-реквієм, присвячений Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу. 

На заході присутній Президент України Петро Порошенко, лідери Меджлісу кримськотатарського народу та інші. 

Згідно з програмою заходу, після офіційних виступів запланований концерт-реквієм, а о 17.30 - Всеукраїнський жалобний мітинг. 

По завершенню мітингу відбудеться демонстрація художнього фільму "Хайтарма".  Як відомо, Україна 18 травня відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар 1944 року.

Читайте також: Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять жертв депортації кримських татар

Як повідомлялося, 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар - одна з темних сторінок історії Радянського Союзу і страшна трагедія для цього народу і всього українського суспільства. 18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану.

У результаті етнічної чистки за наказом Сталіна було депортовано понад 191 тис. кримських татар у віддалені регіони Радянського Союзу - від північного Приуралля до республік Середньої Азії. У дорозі померла 191 людина, протягом першого року депортації, за різними оцінками, від 15% до 46% від загальної кількості.

Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-