Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять жертв депортації кримських татар

Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять жертв депортації кримських татар

Укрінформ
Верховна Рада вшанувала хвилиною мовчання пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу у Криму у 1944 році.

Церемонія відбулася на засіданні парламенту в п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Сьогодні по всьому світу - і в Україні, і в Канаді, і в інших країнах - дуже серйозні акції на підтримку кримських татар. Але, певно, найбільш потужні за своїм сенсом акції кримські татари проводитимуть у Криму, тому що висловити свою позицію в Криму - це не те ж саме, що висловити її у вільному світі. Крим сьогодні - не вільний. Але я вважаю, що він буде вільний, і ми звільнимо українців, які сьогодні страждають від окупантів... А зараз, шановні колеги, хочу попросити вас вшанувати хвилиною мовчання всіх тих кримських татар, які загинули протягом трагічних чотирьох днів 1944 року", - сказав віце-президент ПАРЄ, голова української делегації в Асамблеї, народний депутат Володимир Ар'єв під час виступу в парламенті.

При цьому він наголосив, що в Криму Росія сьогодні переслідує кримських татар

"Усіх тих, хто вчора намагався запалити вогник пам'яті, арештовували і кидали в автозаки", - зазначив народний депутат.

Читайте також: Росія продовжує гібридну депортацію кримських татар - МЗС

Як повідомлялося, Україна 18 травня відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановує пам'ять жертв депортації кримських татар 1944 року. У цей день в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши там "референдум щодо його самовизначення". Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ. 18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. 

Країни Заходу не визнають анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-