У Києві відкриють виставку про українців, які пройшли нацистські табори

У Києві відкриють виставку про українців, які пройшли нацистські табори

Укрінформ
У день завершення Другої світової війни, 8 травня, у центрі Києва, біля Головпоштамту, відкриють виставку "Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори".

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Проект представлять 8 травня о 12:00. Він розповідає про 30 людських доль за дротами 11 таборів Третього Рейху", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що вихідці з України були і в Аушвіці, і в Бухенвальді, і в Дахау, і в Равенсбрюку, і в інших концтаборах нацистської Німеччини. Українці розчинилися в морі різних національних груп: "росіян" (громадян СРСР), "поляків", "угорців", "румунів". Через те, що Україна не була незалежною, ми не знаємо, скільки точно наших співвітчизників пройшли нацистські "млини смерті", але український вимір концтаборів ілюструють долі українських в'язнів.

Як коментує один з авторів виставки історик Центру досліджень визвольного руху Ігор Бігун, полонені червоноармійці, примусові робітники, українські націоналісти, духовенство, жінки й навіть діти - таким був український контингент таборів. За колючим дротом опинялися й інші мешканці України: євреї, кримські татари, роми. І кожній із цих спільнот нацизм готував свою долю.

Історії, наведені у виставці, говорять: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. У таборах вони формували мережі взаємодопомоги та підпільні організації, навіть у, здавалось би, безнадійних умовах наважувалися на втечі, бунти й повстання, готові були пройти пішки тисячі кілометрів, аби повернутися на Батьківщину.

"У цій виставці - про те людське, що нездатна знищити жодна система. Про небайдужий погляд, розказану казку, простягнуту руку, розділений окраєць хліба. Про силу волі, віри і любові. Про перемогу надії. Про тріумф людини”, - зазначив Володимир В'ятрович, голова Українського інституту національної пам'яті.

Читайте також: В'ятрович прокоментував антисемітські заяви “Правого сектору” в Одесі

Після Другої світової війни Ліга українських політичних в'язнів з'ясувала, що українці були в 26 концтаборах та їхніх філіях. За приблизними оцінками Ліги, в Бухенвальді на 1942 рік з-поміж 15 тисяч громадян СРСР 5 тисяч були українцями. На початку 1943 року українці складали 15% бранців Майданека. У таборі Флоссенбюрг українців нараховувалося чверть від ув'язнених "поляків" і не менше половини від "росіян". Історики говорять про близько 110 тисяч вихідців з України, яких депортували до концтабору Аушвіц: 15 тис. червоноармійців, 95 тис. євреїв із Закарпаття і близько 600 членів ОУН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-