У Нацраді сказали, коли Київ отримає

У Нацраді сказали, коли Київ отримає "цифрове" радіо

Укрінформ
Більшість телерадіокомпаній, які перемогли у конкурсі на радіомовлення в цифровій багатоканальній телемережі в Києві, готові розпочати мовлення за місяць після отримання відповідних ліцензій.

Про це заявив голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко під час прес-конференції «Старт цифрового радіо в Україні. Результати першого конкурсу на цифрове радіомовлення у Києві», що відбулася 29 березня в Укрінформі.

«Телерадіокомпанії, які перемогли у конкурсі, мають час, аби запуститися, - за умовами конкурсу, це рік. Але більшість переможців говорили про те, що готові зробити це протягом місяця, щойно отримають документи. А далі буде найскладніше - треба популяризувати цифрове радіо, створити соціальну рекламу, вести переговори з виробниками цифрових приймачів, ініціювавши процес їх завезення в Україну», - зазначив Артеменко.

Один із ініціаторів запровадження цифрового радіо у Києві, член Нацради Сергій Костинський уточнив, що це стимулюватиме мовників створювати кращий контент і, водночас, сприятиме появі більшої кількості радіостанцій, цікавих для слухачів.

Читайте також: Нацрада назвала переможців конкурсу на цифрове радіомовлення в Києві

«Ми знаємо, що радіочастотний ресурс обмежений - залишилося декілька частот у Києві. Водночас є багато мовників, які хочуть мовити в ефірі і створювати контекст для широкої аудиторії. Тому цифрове мовлення - це якраз і є та форма, коли ми, з одного боку, даємо поштовх для розвитку нових мовників, а з іншого - даємо більший асортимент, більше радіостанцій, зокрема нішевих, для аудиторії», - сказав Костинський.

Оператором телекомунікацій у процесі запровадження цифрового радіо в Києві виступає Концерн РРТ, який запропонував встановити у 2018 році на радіотелевізійних передавальних станціях (РТПС) «Київ» і «Лиса Гора» у столиці два передавачі потужністю 2 і 1 кВт, які мовитимуть цілодобово у синхронному режимі.

«21 березня концерн провів перші експерименти - включив (у тестовому режимі) 10 програм цифрового радіо. Скрізь, у місті Києві та за його межами, якість була дуже добра. Ми сподіваємося, що як тільки ми запустимо його остаточно, то цифрове радіо отримає поштовх і до України почнуть завозити приймачі цифрового радіо DAB+. Для того, що цифрове радіо розвивалось швидше, ми пішли назустріч і встановили дуже низьку ціну на наші послуги, розуміючи, що поки аудиторія слухачів буде невеликою», - пояснив генеральний директор концерну РРТ Петро Семерей.

На запитання кореспондента Укрінформу Самерей уточнив, що ціна на приймачі цифрового радіо нині становить від $18 до $100. При цьому, на його переконання, щойно в Україні з'являться відповідні радіостанції, постачальники почнуть активніше завозити ці пристрої. 

«Після Києва першими впроваджувати використання цифрових приймачів почнуть жителі західних областей. Не будуть уже так довго впроваджуватись технології, як навіть у випадку із цифровим телебаченням. Думаю, за років п'ять ринок буде дуже насиченим, і радіокомпанії самі будуть хотіти працювати у DAB+», - сказав гендиректор концерну РРТ.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня Нацрада підбила підсумки конкурсу на радіомовлення в ефірній цифровій багатоканальній телемережі з використанням радіочастотного ресурсу у Києві, за яким ліцензії отримають десять радіостанцій: Old Fashioned Radio, Zemlya, Hype radio, «Перше цифрове», «Країна ФМ», «Радіо Марія», «Українське радіо», «Радіо «Промінь», «Радіо «Культура» і «Радіо Мейдан». При цьому перші чотири чотири з них є новими цифровими станціями. До того ж, у «цифрі» мовитимуть три радіостанції НСТУ.

Незабаром Нацрада має намір оголосити другий конкурс на ще чотири вільних частоти у цифровому мультиплексі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-