Фахівці пояснюють, як надалі уникати конфліктів на зразок «театру-крематорію» в Києві

Фахівці пояснюють, як надалі уникати конфліктів на зразок «театру-крематорію» в Києві

Укрінформ
Робоча група із пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо реконструкції будівлі Київського академічного драматичного театру на Подолі розповіла на прес-конференції про свої висновки та пропозиції київській владі

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

26 грудня представники робочої групи із пошуку шляхів врегулювання ситуації навколо реконструкції будівлі Київського академічного драматичного театру на Подолі, яка працювала з квітня по листопад 2017 року, презентували висновки своєї роботи. Робоча група складалася з 19 осіб, які представляли всі зацікавлені сторони – театральну та архітектурну спільноти, громадськість, міську та районну адміністрації, Міністерство культури, дослідницькі інституції. Щоправда представники міської адміністрації участі в прес-конференції не взяли.

Як підсумувала Наталія Кондель-Пермінова, заступник голови робочої групи, кандидат архітектури, позиції членів робочої групи розділилися, хоча вона відзначила, що це був перший позитивний досвід загальноміської комунікації.

«Щодо будівлі Театру на Подолі - ми рекомендуємо Департаменту архітектури та містобудування і архітектурній містобудівній раді провести фаховий аналіз як сучасного зовнішнього вигляду будівлі, так і всіх попередніх проектів», - сказала Наталія Кондель-Пермінова.

Читайте також: Новий готель на Андріївському - не Театр-Крематорій, це – гірше

Водночас Володимир Шевченко, член Правління Національної спілки архітекторів України, представник від НСАУ у робочій групі щодо Театру на Подолі акцентував на трьох групах порушень щодо будівництва театру: «Перша – порушення авторського права. Друга – вибіркове застосування законодавства. Третє – легковажне ставлення до комунальної власності, якою є будівля Театру на Подолі. Адже, як заявили автори проекту, 70% будівлі було знищено і перебудовано. У результаті замість театру ми отримали театрально-видовищний комплекс, в якому глядацький зал зменшився на 100 місць, натомість з’явився ресторан на 50 місць».

Окрім того, представники робочої групи зосередилися на питаннях регулювання містобудівної діяльності в цілому. Пропонується повернути повноваження Києву у сфері містобудування, а також право установлювати власні правила забудови: обов’язкове проведення архітектурних конкурсів, оприлюднення проектних рішень замовником, а також всіх процедур погодження містобудівної документації (на рівні законодавчого зобов’язання).

Також робочою групою рекомендовано якнайшвидше затвердити містобудівну документацію столиці, зокрема зонінг та правила забудови міста, де чітко визначити території історико-культурного значення, на яких будь-які роботи проводитимуться лише на конкурсних засадах.

Читайте також: Будинок Булгакова: ми його втрачаємо

Також пропонується створити новітню інституцію - офіс Андріївського узвозу і відновити діяльність історико-архітектурного заповідника Стародавній Київ, до складу якого входить Андріївський узвіз.

5 грудня 2017 року «Висновки, пропозиції та рекомендації робочої групи...» були офіційно передані Київському міському голові Віталію Кличку для врахування в прийнятті подальших рішень у врегулюванні ситуації навколо реконструкції будівлі Театру на Подолі.

Фото: politeka.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-