У Києві буде представництво Уповноваженого з прав людини з особливим статусом

У Києві буде представництво Уповноваженого з прав людини з особливим статусом

Укрінформ
Для більш ефективного здійснення контролю за дотриманням конституційних прав і свобод людини у столиці планують створити регіональне представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

«Для міської ради дуже важливо розбудовувати додаткові механізми захисту прав людини в столиці, активно здійснювати моніторинг їх дотримання, і з цією метою хочемо поглибити співпрацю з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Ми маємо намір створити нову модель з акцентом на антикорупційній діяльності та захисті прав викривачів - громадян, що допомагатимуть викривати факти корупції у місті", - зазначив заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів.

Читайте також: У Лутковської обурені тим, що Рада підтримала відкрите обрання омбудсмена

Меморандум між Київською міською радою та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини про створення такої інституції планується підписати найближчим часом.

"Гостро стоїть питання забезпечення прав на доступ до публічної інформації, що є системним порушенням з боку розпорядників інформації, а забезпечення відкритості в діяльності органів столичної влади є ефективним запобіжником порушень прав людини», - підкреслила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

За її словами, регіональні представництва Уповноваженого створено майже в усіх областях України. Вони здійснюють моніторинг додержання конституційних прав і свобод людини, забезпечують взаємодію Уповноваженого із представниками інститутів громадянського суспільства на місцях, налагоджують зв’язки з територіальними органами державних органів влади тощо.

Читайте також: У профільному комітеті пояснили, чому омбудсмена краще обирати "таємно"

У свою чергу, начальник управління з питань децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків Київради Марина Чернишова зазначила, що в проекті Концепції Статуту територіальної громади міста Києва передбачено можливість запровадження інституту Муніципального омбудсмена та Інституту уповноваженого з прав дитини. Однак зазначені ініціативи без системних змін у законодавство України не зможуть запрацювати.

Раніше у Києві анонсували створення інноваційного антикорупційного органу інститут омбудсмена-адвокат довіри. Він прийматиме та опрацьовуватиме заяви про корупційні дії і факти в органах місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-