Парубій певен, що військові моряки повернуть Україні окупований Крим

Парубій певен, що військові моряки повернуть Україні окупований Крим

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій переконаний, що українські військові моряки повернуть окупований Росією Крим Україні.

Про це йдеться у його привітанні з нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України, розміщеному на сайті парламенту. 

“Переконаний, що українські військові моряки прийдуть до Криму, повернуть його Україні та відновлять наші військово-морські бази на півострові”, - наголосив Парубій

Він також нагадав події в історії України, через які саме у липні відзначається День українського військово-морського флоту.

“Саме у липні 907 року відбувся видатний морський похід великого київського князя Олега на Константинополь. Якраз після цього походу Олег залишив на воротах Царгороду свій щит – символ перемоги. У липні 1918 року було створено перше постійно діюче з’єднання кораблів Військово-морського флоту Української держави, яке започаткувало модерний український військовий флот. Саме у липні, але вже 1996 року, відбулися перші в історії Військово-морських сил України оперативно-тактичні навчання «Море-96»”, - зазначив спікер.

При цьому Парубій вказав на ще одну видатну подію з історії військово-морського флоту України, яка відбулася у липні 1992 року.

“Повстання на кораблі СКР-112. Військові моряки, які склали присягу на вірність України, одразу після проголошення Незалежності України піддавалися тиску і переслідуванню з боку командування Чорноморського флоту, яке зберігало вірність Москві. 21 липня 1992 року капітан 2 рангу Микола Жибарєв, капітан 3 рангу Олег Шитіков і капітан-лейтенант Василь Горобець, які склали присягу на вірність Україні, зустрілися з особовим складом корабля СКР-112 і закликали моряків підняти на судні державний синьо-жовтий прапор та перейти до новостворених ВМС України. Однак росіяни не захотіли відпустити СКР-112. Розпочалися переслідування та перестрілка між кораблями, були задіяні навіть військові літаки. Та тільки завдяки мужності та відданості присязі і Україні сторожовий корабель СКР-112 підняв український державний прапор та перейшов до складу Військово-морських сил України”, - зазначив Голова ВР.

Читайте також: В Одесі розпочалося святкування Дня ВМС

Він наголосив, що ця подія стала символом народження нового військово-морського флоту України.

Парубій побажав українським військовим морякам міцного здоров’я, щастя і благополуччя, а Військово-Морським Силам України - могутності і доброго вітру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-