День кримськотатарського прапора: у Києві відбудуться хода й автопробіг

День кримськотатарського прапора: у Києві відбудуться хода й автопробіг

Укрінформ
Сьогодні в Україні вже традиційно відзначається День кримськотатарського прапора.

Цього дня 1992 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив у 1918 році у Бахчисараї.

Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений  30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Кримськотатарський прапор є полотнищем блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхньому лівому куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Гераїв, правлячої династії Кримського ханства.

З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні (зокрема в Києві) силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу.

Сьогодні планується урочиста хода Хрещатиком, яка завершиться мітингом на Майдані Незалежності, традиційний автопробіг від станції метро «Шулявська» до Бессарабки, а також ще низка заходів. Святкування Дня кримськотатарського прапору відбудуться в багатьох містах України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-