Сеітаблаєв розповів про

Сеітаблаєв розповів про "Чужу молитву" і про мрію зняти фільм "Ми повернулися"

Укрінформ
Режисер Ахтем Сеітаблаєв, фільм якого "Чужа молитва" 18 травня - у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - виходить в широкий український прокат, має надію, що його побачать в усьому світі. 

Про це він розказав на прес-конференції після сьогоднішнього допрем'єрного показу стрічки у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Ми в першу чергу розповідаємо емоційну історію, і є велика надія, що вона сподобається. Ми мріяли зняти камерну історію. Ми мріяли зробити її такою, щоб вона знайшла співчуття не тільки в українського глядача, - бо їм не треба розповідати, що таке геноцид за етнічною ознакою, що таке радянська влада або нацизм. А ми мріємо про те, щоб ця історія була зрозуміла і викликала співчуття в будь-якої людини по всьому світу", - підкреслив режисер. 

На його переконання, контроверсійна назва картини має зацікавити глядача, а після перегляду фільму глядач сам відповість на запитання - що чужої молитви, яка іде до Всевишнього задля порятунку дітей, не буває. 

"І немає жодної різниці, якою мовою, від якої конфесії вона прозвучала. Якщо глядач це зрозуміє, це буде наша, хай і невеличка, але перемога", - сказав Сеітаблаєв.  

Він підкреслив, що це художній фільм, але деякі епізоди взяті з життя і подій, які реально відбувалися на території Криму під час Другої світової війни. Кримськотатарські жінки, їхні сім'ї рятували єврейські родини. Наприклад, як родина Куртієвих, прізвище яких викарбуване в Яд Вашемі.

"І коли ми знімали епізоди в Яд Вашемі, я з величезною гордістю і з величезним хвилюванням побачив 6 мармурових плит, на яких викарбувані прізвища українців, які рятували євреїв під час Голокосту. І це велика неправда, що в Україні немає толерантності, немає співчуття, немає емпатії", - підкреслив режисер. 

Проводячи паралелі з фільмом "Хайтарма", він зазначив, що депортацію в ньому показали "так легко", а не так, як було насправді, свідомо - з мрією, щоб його могли дивитися в 13+. Нині йдеться про те, щоб показувати цей фільм у школах. 

"Якщо у нас буде можливість запропонувати наш новий фільм для перегляду в навчальних закладах - це буде найвища нагорода. Якщо ми з вами зробимо так, щоб наші діти з самого початку знали якомога більше один про одного, тоді ніколи ми не дійдемо до ситуації, коли хтось буде бити твою дитину палицею по голові тільки за те, що вона або співає гімн своєї держави, або має свою думку. І ніколи жодна влада, якою б вона не була, не зможе поселити в нас страх перед сусідом", - наголосив Сеітаблаєв.

Режисер також поділився планами на майбутнє. 

"Ми 8 років знімаємо драми нашою командою. Тільки у квітні закінчили знімальний період художнього фільму "Кіборги" - це теж дуже непроста тема. Тому дуже хочеться зняти якусь пригодницьку українську комедію, і вже є задум", - сказав він.

Наразі ж, за його словами, є плани зняти в наступному році фільм за Іваном Франком "Захар Беркут", і цей проект отримав високий бал в пітчінгу Держкіно. 

"Якщо розглядати "Чужу молитву" як дилогію з фільмом "Хайтарма" - тому що та сама тематика, тому що ті ж часи, - то у мене є мрія зняти фільм "Ми повернулися". Уже в Криму! Наступного року!" - підкреслив режисер.  

Як додала продюсер фільму Іванна Дядюра, фільм уже має два запрошення від міжнародних фестивалів категорії "А".

"Ми дуже сподіваємось, що у нього буде щаслива міжнародна доля. Завдяки цьому фільму ми нагадаємо, що відбувається в нашій країні. Бо ми зачепили тему окупації, тоталітарної держави, яка прийшла знищувати людей. Це триває по сьогодні. У нас вийшли паралелі з сьогоднішнім днем. І саме тому ми хочемо, щоб цей фільм побачили у світі", - зазначила продюсер. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-