Фільм

Фільм "Чужа молитва" вийде в прокат у роковини депортації кримських татар

Укрінформ
18 травня - у День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - вийде у широкий прокат фільм Ахтема Сеітаблаєва "Чужа молитва".

Про це повідомила директор кінопрокатної компанії "Вольга Україна" Вероніка Ясінська на прес-конференції після сьогоднішнього допрем'єрного показу стрічки у столичному кінотеатрі "Батерфляй Космополіт".

"Досягненням є те, що фільм вийде у широкий прокат у більш ніж 100 кінотеатрах України. Його побачать глядачі у понад 30 містах. Ми маємо надію, що він буде почутий, побачений, що глядачі з 18 травня прийдуть у кіно", - сказала Ясінська.

Вона висловила переконання, що ця стрічка зацікавить молодіжну аудиторію. Тим часом сьогоднішніми глядачами були журналісти, які здебільшого і представляли цю аудиторію, і вони, як і решта залу, дуже емоційно сприйняли цю картину. 

"Сама історія, діти, тяжкі обставини не можуть не торкати", - зазначила виконавиця головної ролі Лілія Яценко.

Вона виконує роль Саїде - виховательки у притулку для татарських дітей-сиріт, яка під час фашистської окупації рятує єврейських дітей. Незважаючи на смертельну загрозу, вона перетворює маленьких євреїв на татар - дає їм нові імена, навчає мови, звичаїв та молитов. 

Фільм "Чужа молитва" присвячений подвигу кримської татарки Саїде Аріфової, яка під час окупації фашистами Бахчисарая врятувала життя 88 єврейським дітям. 

"Це був подвиг. Ми дізналися, що її син передавав нам вітання. Ми сподіваємося, що він гордий за свою маму", - сказала Яценко. 

Режисер Сеітаблаєв розповів, що Саїде розшукувала дітей, яких вона врятувала, приїжджала на передачу "Жди меня". Але їм важко було знайти один одного, тому що в 1944 році відбулася депортація кримських татар, а пізніше Сталін заборонив будь-які зв'язки з Державою Ізраїль. 

"Я маю надію, коли ми будемо показувати наш фільм в інших країнах, зокрема в Ізраїлі, принаймні когось знайти. І це я буду вважати, мабуть, найбільшою нагородою для себе", - підкреслив Сеітаблаєв. 

Він сказав, що для нього надзвичайно важливо, щоб картину побачили насамперед в Україні. І щоб був зворотній зв'язок. 

"Якщо картина сподобається, це буде також важливо для нас усіх", - зазначив режисер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-