Чубаров порадив кримчанам, як пережити окупацію

Чубаров порадив кримчанам, як пережити окупацію

Укрінформ
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що люди, які живуть в анексованому Криму, не мають робити нічого такого, що суперечить їхнім уявленням про добро і зло і зміцнює окупаційну владу. На його думку, відсутність співпраці з окупаційною владою - це вже опір цій «владі».

Про це він розповів в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу з нагоди Дня опору Криму російській окупації, який відзначається в Україні 26 лютого.

"Люди в Криму не за власною волею опинилися в окупації ..., і вони мають продовжувати жити і працювати, виконувати свої зобов'язання перед родиною, але не переходити тих меж, які будуть їм потім інкримінуватися як співпраця з окупантами. Люди не мають робити нічого такого, що є неприємним для їхніх уявлень про добро і зло. Вони не повинні йти на служіння окупантам і займатися тією діяльністю, яка зміцнює окупантів в Криму. Не повинні йти в сферу управління, обиратися через вибори, які призначаються окупантами, і не повинні своїми публічними заявами та твердженнями підтримувати окупаційну владу. Люди повинні зберігати гідність. Неспівпраця з окупантами - це вже є опір", - вважає Чубаров.

За його словами, ніхто не припускав, що на українській землі буде окупація, тому законодавство в цій сфері не врегульоване.

"Ніхто не припускав, що на українській землі буде окупація, тому ця сфера доволі не врегульована, але вона регулюватиметься правом, і вже очевидним є те, що при звинуваченні в якості критерію розглядатимуться дії щодо зміцнення окупантів", - пояснив глава Меджлісу.

Разом з тим, зазначив політик, в таких сферах, як, наприклад, освіта, люди, виконуючи свої професійні обов'язки, "повинні відчувати ці тонкі грані припустимого між можливим і таким, що приноситься ззовні".

"Можна сказати, що учитель приносить чужу ідеологію, чужі погляди окупанта, але з іншого боку, ми знаємо, що здобуття дітьми освіти - це дуже важливо, вони не можуть залишатися без освіти", - підкреслив Чубаров.

Політик також пояснив значення такої форми опору, як участь в мирній акції протесту, з якою три роки тому в окупованому Криму виступив убитий Рішат Аметов.

«Не кожен здатний на таку поведінку, на таку форму протесту, з якою виступив убитий в перші дні окупації Рішат Аметов. Але хочу сказати, що бувають ситуації, коли масове несприяння окупантам, масове ухилення від прямої співпраці з ними, є набагато сильнішим за такі форми імпульсивного виступу, за якими йдуть репресії. І для того, щоб була масова протидія та опір, дуже важлива значущість таких індивідуальних виступів. Це усе пов'язано, люди підживлюються подвигами інших людей для того, щоб поводитися на тому рівні, на який кожен зважується і насмілюється. І смерть Рішата Аметова, навіть якщо комусь здається, що її можна було уникнути, саме його вчинок, можливо, когось утримав від паніки, страху, бажання піти на служіння окупантам. Він показав приклад гідності", - сказав Чубаров.

Як відомо, 26 лютого в Україні відзначається День опору Криму російській окупації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-