Першим кроком з деокупації Криму має бути звільнення всіх ув'язнених - Умеров

Першим кроком з деокупації Криму має бути звільнення всіх ув'язнених - Умеров

Укрінформ
Першим кроком з деокупації Криму має бути закриття всіх політичних кримінальних справ і звільнення всіх позбавлених волі.

Про це написав у Фейсбуці заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

"Першим кроком деокупації має бути скасування ухвалених судових рішень, закриття всіх кримінальних справ, звільнення всіх позбавлених волі. В Україні необхідно прийняти закони, що визначають статус кримськотатарського народу і території Криму як національної автономії. ЄС і ООН не повинні ослаблювати санкції до повного повернення Криму до складу України. Через три роки я продовжую вважати те, що сталося, анексією і незаконною окупацією. Це негайно необхідно виправляти", - заявив Умеров.

За його словами, він один із тих, проти кого порушено кримінальну справу за надуманими обвинуваченнями.

"Я один із тих, проти кого порушено надуману кримінальну справу. Ст 280.1, частина 2 - публічні заклики до порушення територіальної цілісності РФ. Крім цього, моє прізвище значиться у списку "Росфінмоніторингу" серед нібито діючих екстремістів і терористів. Звичайно, ніякий я не терорист і не екстреміст. А що стосується територіальної цілісності РФ - я наполягаю на тому, що моя позиція, навпаки, спрямована на відновлення територіальної цілісності РФ: є визнані в усьому світі кордони, що утворилися в 1991 році при розпаді СРСР, їх порушила сама Росія, анексувавши Крим, їй самій їх треба виправити", - написав Умеров.

Він нагадав, що три роки тому тисячі людей зібралися під стінами парламенту АРК, захищаючи територіальну цілісність України. Далі події розвивалися стрімко: захоплення спецслужбами Росії адміністративних будівель, блокування російськими військовими підрозділами всіх українських військових частин, шалений тиск на депутатів і чиновників, підготовка і в дуже короткі терміни проведення так званого референдуму, "приєднання" Криму до Росії та встановлення де-факто російської влади.

Одночасно почалися репресії за нелояльність до "влади", в т. ч. за національною та релігійною ознаками, Мустафу Джемілєва та Рефата Чубарова безцеремонно позбавили права в'їзду в Крим. Сотні людей зазнали обшуків, штрафів, затримань і арештів. Порушено десятки надуманих кримінальних справ, чиниться тиск на адвокатів. Верховний суд Росії визнав екстремістською організацією і заборонив діяльність виборного представницького органу кримськотатарського народу - Меджлісу.

Фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-