Чубаров кличе на марш солідарності з українським Кримом

Чубаров кличе на марш солідарності з українським Кримом

Укрінформ
Три роки тому в Криму сталися події, що стали бідою і нещастям для людей. І заходи, пов'язані з третьою річницею окупації Криму, важливі для того, щоб підтримати людей, які живуть сьогодні на півострові в умовах російського режиму.

Про це сказав глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у вівторок на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сталися події, які для людей стали бідою, нещастям, які можна назвати злочинами. Вони тривають сьогодні, і їх наслідки накопичуються і погіршують життя людей... Такі сьогодні реалії окупаційного Криму. Війна триває, ворог - Москва, на жаль. Я ніколи не думав, що робитиму такі висновки. Але насправді те, що ми робимо в дні, пов'язані з 3-ю річницею окупації Криму, це все робиться, щоб підтримати людей, які постійно живуть в умовах окупаційного Криму", - розповів Чубаров.

Зокрема, зазначив він, 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, на телеканалі АТR розпочався телемарафон, присвячений кримськотатарській мові. 

"Ми хочемо, щоб і ті, хто зараз у Криму, і ті, хто дивиться нас на материковій Україні та в інших країнах, завдяки і цій темі пам'ятали і не забували про Крим, кримських татар і розуміли наші зусилля задля збереження рідної мови", - сказав глава Меджлісу.

Він також повідомив, що 23 лютого, у день 99-ї річниці вбивства першого муфтія Криму, глави Курултаю і Кримської народної республіки Номана Челебіджихана, відбудеться телемарафон на каналі АТR, вечір пам'яті Челебіджихана в Національному музеї літератури України, а також спортивний турнір з національної боротьби куреш (боротьба на поясах) за участю спортсменів з Криму.

Як повідомив Чубаров, до анексії півострова в Севастополі, біля будівлі колишньої в'язниці, де російські матроси вбили Челебіджихана, кримські татари щороку проводили акції пам'яті свого національного героя.

"23 лютого 1918 року його вбили в Севастопольській в'язниці, а тіло потім викинули в Чорне море, як і інших досить відомих на той час російських діячів різних національностей, яких щоночі вбивали більшовики. Ви думаєте, через два дні біля Севастопольської в'язниці зберуться люди, щоб вшанувати пам'ять сотень убитих дуже відомих російських діячів? Ніхто не збереться, і за час українського суверенітету тільки кримські татари щороку збиралися біля стін тодішньої севастопольської в'язниці, щоб вшанувати пам'ять Номана Челебіджихана", - відзначив Чубаров.

Крім того, повідомив він, 26 лютого відбудеться марш Солідарності з українським Кримом.

"Ми всі збираємося на Алеї Героїв Небесної Сотні навпроти готелю "Україна" і звідти о 14 годині починаємо марш по вулицях Інститутській, Шовковичній, Грушевського, Европейській площі, Хрещатику і на Майдані Незалежності потім пройде мітинг. Ми запрошуємо всіх проявити солідарність. Дуже хотілося б, щоб в Києві згадали, як три роки тому 26 лютого 2014 року українці, кримські татари і представники інших національностей виступили на захист української держави, цілісності країни. Тоді вони зробили те, що мали зробити, вони не допустили ухвалення рішення про окупацію Криму Росією", - підкреслив політик.

За його словами, молодь у колонах нестиме портрети політв'язнів, а також державний український і кримськотатарський національний прапори.

Мітинги, зустрічі, автопробіги, телемарафони і ряд інших заходів, присвячених опору російській окупації, пройде також у Мелітополі Запорізької області, в Генічеську і селі Партизани Херсонської області.

У столиці Туреччини Анкарі біля стін Генконсульства РФ 25 лютого планується масова акція протесту "1095 днів окупації Криму". 26 лютого акція, організована Всесвітнім конгресом кримських татар і українськими організаціями Туреччини, також пройде біля Генконсульства Росії у Стамбулі.

Як відомо, 26 лютого у Криму відбувся багатотисячний мітинг біля стін Верховної Ради АРК, в якому брали участь проукраїнські активісти, які виступали за цілісність України, і представники партії "Русское единство", яку очолював нинішній "глава" Криму Сергій Аксьонов. Цього дня Верховна Рада АРК так і не змогла прийняти рішення про статус "російського Криму". Наступного дня, 27 лютого, російські військові захопили всі будівлі органів влади у Криму, піднявши над ними російські прапори, а також заблокували українські військові частини. День 26 лютого проголошений в Україні Днем опору окупації Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-