Адвокати РФ просять припинити політичне переслідування Курбедінова

Адвокати РФ просять припинити політичне переслідування Курбедінова

Укрінформ
Більше тридцяти адвокатів з різних регіонів Росії підписали відкритий лист, в якому вимагають припинити політичне переслідування свого колеги - кримськотатарського правозахисника Еміля Курбедінова.

Відкритий лист розмістила "Медиазона".

"26 січня 2017 року в Сімферополі затримано і заарештовано на 10 діб адвоката Еміля Курбедінова. Заарештований за публікацію в 2013 році «екстремістського» відео в інтернеті — відео з мітингу забороненої в Росії мусульманської організації. В його офісі і квартирі були проведені обшуки нібито у кримінальній справі про діяльність тієї ж організації... Не викликає сумнівів, що одночасний арешт адвоката за розміщення відеоролика у соцмережах і обшуки у нього в офісі і квартирі носять спланований і політичний характер з метою залякування, пошуку компрометуючих матеріалів і усунення його від виконання професійного обов'язку», — зазначається в зверненні.

Адвокати нагадали, що Курбедінов захищає українського журналіста Миколу Семену, лідерів кримських татар Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова і багатьох інших, і висловили здивування, що Адвокатська палата Криму вважає переслідування свого адвоката «законним».

"Ми — російські адвокати, у тому числі, які працюють у Криму, висловлюємо солідарність зі своїм колегою, звертаємося до Федеральної палати адвокатів Російської Федерації з проханням вжити ряд заходів щодо його захисту і не допустити його суто політичного переслідування", — заявили підписанти.

У зверненні підкреслюється, що з 2014 року в Криму російською владою послідовно придушуються основні права і свобода людини.

"Свобода зібрань, совісті і слова на півострові фактично знищені, кримінальні справи, адміністративні арешти і штрафи щедро роздаються людям будь-яких поглядів і сфер діяльності — журналістам, анархістам, мусульманам тільки за висловлювання своєї думки, за вивішений в автомобілі прапор, за критику влади, за спробу провести мирний пікет або збори. З 2014 року стаття 20.3 КпАП (публічна демонстрація нацистської символіки або атрибутики екстремістських організацій), за якою заарештовано Курбедінова, масово використовується російською владою з політичною метою", — відзначають автори листа.

За їх словами, в Криму відсутні будь-які правозахисні організації, суспільно-наглядові комісії, а доступ незалежних моніторингових місій максимально обмежений. Судова система в Криму зведена до стану формальної інстанції, кримські суди не виконують елементарні норми законодавства, ігнорують рішення і роз'яснення вищих судів РФ.

У таких умовах останньою перешкодою на шляху до тотального безправ'я залишаються адвокати — ті одиниці, що готові активно і відкрито захищати журналістів, активістів і простих людей, які  безпідставно призначаються «терористами» або «диверсантами».

Як повідомляв Укрінформ, 26 січня в окупованому Криму затримали адвоката Еміля Курбедінова і одного з його підзахисних, Сейрана Салієва. Курбедінов заарештований і обвинувачений у пропаганді і публічній демонстрації нацистської і екстремістської символіки, зокрема за публікацію в 2013 році в російській соціальній мережі "Вконтакте" відео про захід, організований Хізб ут-Тахрір. Курбедінова засудили до 10 днів ув‘язнення. Очікується, що Салієв, заарештований на 12 днів, буде обвинувачений у тероризмі. У його будинку проведено обшук озброєними людьми, які, можливо, шукали матеріали, пов'язані з організацією Хізб ут-Тахрір. Салієв - громадський активіст, якого було оштрафовано в травні 2016 за оголошення через гучномовець мінарету інформації про незаконні обшуки у будинках кримських татар у Криму. Заявлена приналежність до Хізб ут-Тахрір часто використовується російськими силами в Криму для переслідування мирних активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-