В Україні застосовуватимуть ШІ для діагностики туберкульозу

В Україні застосовуватимуть ШІ для діагностики туберкульозу

Фото
Укрінформ
У трьох українських фтизіопульмонологічних центрах - в Івано-Франківській, Львівській та Сумській областях - діагностуватимуть туберкульоз за допомогою штучного інтелекту.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

"Надсучасне обладнання вже встановлено, медики пройшли навчання із застосування систем під час діагностики пацієнтів. Штучний інтелект проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що й дозволяє виявити найменші ділянки ураження", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що Львівська та Сумська області отримали обладнання за проєктами Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Івано-Франківська область - від японського виробника.

У МОЗ наголосили, що штучний інтелект для автоматизованої обробки діагностичних даних успішно використовується у понад 40 країнах світу.

За даними МОЗ, у січні 2024 року в Україні зареєстровано 1687 випадків туберкульозу, з яких 1279 нових випадків захворювання. Загалом медикаментозне лікування отримують понад 12,5 тисячі пацієнтів. За даними Всесвітньої організації охорони здоровʼя, туберкульоз є другою за поширеністю причиною смерті у світі. Більше ніж 10 мільйонів людей хворіють на туберкульоз.

Читайте також: МОЗ планує закупити близько 3,2 тисячі квантиферонових тестів на туберкульоз

Як повідомлялося, уряд Японії виділяє понад 56 мільйонів доларів на підтримку розробки програмного забезпечення в галузі генеративного штучного інтелекту.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-