МОЗ планує закупити близько 3,2 тисячі квантиферонових тестів на туберкульоз

МОЗ планує закупити близько 3,2 тисячі квантиферонових тестів на туберкульоз

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я планує у цьому році закупити близько 3200 квантиферонових тестів на туберкульоз.

Про це повідомила пресслужба МОЗ, передає Укрінформ.

“У 2023 було проведено 1006 квантиферонових тестів у 9 регіонах: Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька та Черкаська області й у Києві, за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією. На 2024 рік планується закупівля близько 3200 тестів, які будуть проводитись також на базі Центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) у всіх регіонах України”, - зазначили у МОЗ.

Квантифероновий тест — це лабораторний аналіз, який проводять для діагностики латентної туберкульозної інфекції (ЛТБІ). Він розроблений для того, щоб покращити діагностику ЛТБІ, але він більш дороговартісний, ніж проба Манту. Цей тест рекомендований ВООЗ та стандартами медичної допомоги “Туберкульоз”. Лікар визначає, кому з пацієнтів необхідно пройти такий.

“Наразі такі тести призначені для дітей із груп ризику, зокрема тих осіб, які контактували чи контактують із хворим на туберкульоз. Це найбільш вразлива група, адже діти інфікуються туберкульозом від батьків або близького оточення. Окрім дітей у групі ризику — дорослі з контакту з хворим на туберкульоз, медичні працівники та внутрішньо переміщені особи (ВПО)”, - зазначають у МОЗ.

Читайте також: У Києві та ще шести містах потрібні всі групи крові - МОЗ

За інформацією міністерства, квантифероновий тест не дає хибнопозитивних реакцій, пов’язаних із попередньою вакцинацією БЦЖ в анамнезі або за наявності нетуберкульозної мікобактеріальної інфекції.

Як повідомлялося, фтизіопульмонологічні та протитуберкульозні центри в різних областях України отримали нове обладнання за проєктами Глобального фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-