Споживання емульгаторів підвищує ризик раку

Споживання емульгаторів підвищує ризик раку

Дослідження
Укрінформ
Результати дослідження, проведеного французькими фахівцями, демонструють зв'язок між споживанням найпоширеніших харчових добавок, так званих емульгаторів, та підвищеним рівнем ризиком раку, особливо молочної залози та простати.

Такі висновки ґрунтуються на даних про здоров'я 92 000 дорослих, зібраних у період з 2009 по 2021 рік, передає Укрінформ з посиланням на BFMTV.

"Дедалі більше досліджень вказують на зв'язок між високим споживанням ультраперероблених продуктів та підвищеним ризиком ожиріння, кардіометаболічних захворювань і деяких видів раку", - зазначають дослідники. Тим часом у Європі та Північній Америці, за їхніми словами, у раціоні дорослих людей доля сильно перероблених продуктів складає від 30 до 60%.

Вчені також зафіксували залежність між "вживанням певних добавок-емульгаторів та підвищеним ризиком розвитку раку, зокрема, молочної залози та простати". Також зауважується, що емульгатори "можуть порушити мікрофлору кишківника та підвищити ризик запалення, що потенційно сприяє розвитку раку шлункового тракту".

Учасники дослідження – 92 000 дорослих людей - записували всі продукти та напої, які вони споживали, а також торгові марки протягом щонайменше 3 днів, з можливістю оновлювати дані про споживання кожні 6 місяців. Серед учасників дослідження згодом було діагностовано 2 604 випадки раку.

Дослідники виявили, що у тих, хто споживав велику кількість добавки E471 (моногліцериди і дигліцериди жирних кислот), ризик розвитку раку був на 15% вищим, ніж у споживачів з меншою кількістю. А саме - збільшення ризику раку молочної залози на 24%, а раку простати - на 46%. Жінки з більш високим споживанням найпоширенішого загущувача - карагенану (добавки E407 і E407a)" мали на 32% більший ризик розвитку раку молочної залози.

Читайте також: Вузловий зоб: чи є ризик раку щитоподібної залози

"Хоча ці результати мають бути підтверджені іншими дослідженнями по всьому світу, вони надають ключові нові знання для дебатів щодо перегляду правил використання добавок у харчовій промисловості ", - пояснила Матильда Тув'є, одна з авторів дослідження.

Як повідомляв Укрінформ, за прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2050 року кількість випадків раку у світі зросте на понад 75%. На сьогодні найбільш поширеним у світі є рак легенів, на другому місці — рак молочної залози у жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-