Вузловий зоб: чи є ризик раку щитоподібної залози

Вузловий зоб: чи є ризик раку щитоподібної залози

Укрінформ
Вузловий зоб – це збірне клінічне поняття, яке поєднує всі вузлові утворення в щитоподібній залозі, що мають різні морфологічні характеристики та розміри, зазвичай, понад 1 см. 

Чому розвивається вузловий зоб, який ризик, що він “переродиться” на злоякісне утворення Укрінформу розповіла лікарка-ендокринологиня Олександра Малкіна.

“Ризик, що вузлове утворення у щитоподібній залозі є злоякісною пухлиною становить лише близько 4-5%. При цьому серед злоякісних пухлин щитоподібної залози найчастіше - понад 90% спостерігаються високодиференційовані форми раку (папілярний, фолікулярний), що мають відносно «доброякісний» перебіг та гарний прогноз для життя”, - пояснює лікарка.

За її словами, визначити причину появи вузлів на щитоподібній залозі доволі складно. “На жаль, жоден лікар не скаже, чому саме у вас “зав’язався” вузол на щитоподібній залозі. Але можна виділити чинники ризику, які можуть спровокувати процес розвитку новоутворення. Серед них: нестача йоду в організмі (про його важливість я не втомлюся повторювати), спадкова схильність, радіаційний та променевий вплив на щитовидку, постійні стреси та переживання, гострі вірусні та бактеріальні інфекції, токсична дія на щитовидку, захворювання, пов'язані з обміном речовин”, - зазначила Малкіна.

Читайте також: Надмірне вживання солі призводить до ожиріння та раку - ВООЗ

Вона наголосила, що пацієнтам із вузловим зобом призначають низку лабораторних та інструментальних обстежень. А саме: 

  •  рівень ТТГ для оцінки роботи щитоподібної залози;
  • при ТТГ – аналіз крові на вільні Т4 та Т3, АТ-рТТГ, АТ-ТПО, АТ-ТГ;
  • при ТТГ – оцінка рівня вільного Т4, АТ-ТПО, АТ-ТГ;
  • КТ-обстеження. Застосовується при великому зобі та/або його загрудинному розташуванні для оцінки синдрому компресії;
  • тонкоголкова аспіраційна біопсія (ТАПБ) вузлів – метод диференціальної діагностики доброякісних та злоякісних новоутворень щитоподібної залози.

“Визначення рівня тиреоглобуліну (ТГ) при вузловому зобі на первинному етапі діагностики не показано! ТГ не є маркером раку”, - підкреслила Малкіна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-