У травні світ може ухвалити нову угоду на випадок «пандемії Х» - Ляшко

У травні світ може ухвалити нову угоду на випадок «пандемії Х» - Ляшко

Укрінформ
На засіданні 77-ї Асамблеї ВООЗ у травні може бути ухвалена нова пандемічна угода на випадок виникнення потенційної пандемії «хвороби Х».

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу в Медіацентр Україна - Укрінформ.

За його словами, зараз усі країни готують свої системи охорони здоров'я до можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску інфекційного захворювання.

«Пандемія Х» - це потенційно може бути будь-яка хвороба, котра може з'явитися раптово і призвести до того, що ми мали з ковідом. Світ, маючи досвід пандемії коронавірусу і розуміючи, як спрацювали медико-санітарні правила, як працювали юридичні норми, зрозумів, що потрібно сісти, переглянути свою готовність і укласти нову пандемічну угоду. Ми розраховуємо, що вже на 77-ій Асамблеї ВООЗ, що відбудеться у травні, буде проголосована така пандемічна угода на випадок виникнення потенційної пандемії», - сказав Ляшко.

Читайте також: Вірусолог закликає поки не боятися «хвороби Х» і готуватися до нової гіпотетичної пандемії

Він зауважив, що сенсацій з «хворобою Х» ніяких немає, бо це аж ніяк не нова хвороба. При цьому, за його словами, найбільше фейків і інформації, яка не відповідає дійсності, що «пандемію Х» начебто приховують на глобальному рівні, було поширено саме на території України, про що засвідчив медіамоніторинг, який проводився міжнародними експертами і експертами ВООЗ.

Однак у будь-якому разі, зазначив міністр, наразі усі країни готують свої системи охорони здоров'я до потенційно можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску тієї чи іншої інфекційної хвороби, Україна також працює над тим, аби медична система у нас належно спрацювала в разі необхідності.

«Ми визначили для себе три компоненти, які є для нас ключовими в готовності до можливої пандемії. Це люди, сильна лабораторна мережа і глобальне партнерство», - підкреслив Ляшко.

У цьому контексті він розповів, що за останні 3 роки Україна реорганізувала і перезапустила мережу центрів контролю і профілактики хвороб, а Верховна Рада навіть під час воєнного стану ухвалила закон про систему громадського здоров'я і чітко визначила національну систему протидії епідеміям, яка базується на МОЗ, Центрі громадського здоров'я і регіональних центрах контролю та профілактики хвороб. Уряд в останні роки удвічі збільшив фінансування цієї мережі центрів контролю (у 2021 році - 2,6 млрд грн, у 2023 - 4,9 млрд грн).

«Це означає, що ми оплачуємо роботу фахівців, які працюють у цій мережі (14 494 працівники) і покращуємо матеріально-технічну базу», - сказав міністр.

Читайте також: Уряд затвердив надання субвенції для підтримки сфери охорони здоров'я

Друге, над чим працює держава, це модернізація лабораторій для епідеміологічного моніторингу, і в цьому Україні допомагає ВООЗ. «Зараз у нас є національна референс-лабораторія, яка включена до глобальної мережі лабораторій ВООЗ. Вона виявляє збудники, проводить секвенування (розкладає їх ДНК чи РНК і передає цю інформацію в глобальну мережу)», - розповів Ляшко.

Крім цього, за його словами, держава окремо фінансує спеціальні заклади охорони здоров'я на випадок виникнення пандемії. «Наприклад, у 2023 році 193 заклади охорони здоров'я отримали окремий пакет від НСЗУ «Готовність до реагування на епідемії або спалахи інфекційних хвороб» на загальну суму 2 млрд 385 тис. грн. Ці заклади мають постійний тримісячний запас необхідних ліків і готові в будь-який час швидко реагувати, допоки не включаться інші механізми національного і глобального рівня», - пояснив міністр.

І третій ключовий момент підготовки до можливої пандемії, зазначив Ляшко, це співробітництво на міжнародному рівні. «Окремо ми працюємо з нашими партнерами як з ВООЗ, так і структурами європейської комісії. Зокрема, Україна активно долучилася до підрозділу HERA, який створений у ЄС і покликаний реагувати на кризові ситуації. Ця європейська комісія працює над розробкою заходів фармацевтичної незалежності країн на випадок пандемії», - сказав він.

Саме в такому розрізі, за словами міністра, Україна і працює над своєю готовністю до можливого виникнення пандемії: забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріально-технічну базу і запустили глобальне партнерство. «Це все дозволяє нам бути готовими до виникнення пандемії. Плюс вдосконалюємо вітчизняне законодавство на випадок швидкого реагування», - сказав Ляшко.

Читайте також: ВООЗ фіксує неймовірно низький рівень вакцинації від COVID та грипу

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «хворобу Х», яка за попередженням ВООЗ може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більше, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо - що це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Водночас представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що «хвороба Х» - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-