Представник ВООЗ розповів про «хворобу Х» і закликав готуватися до нової гіпотетичної пандемії

Представник ВООЗ розповів про «хворобу Х» і закликав готуватися до нової гіпотетичної пандемії

Укрінформ
"Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Про це заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу в Медіацентр Україна - Укрінформ.

"Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, яке включено у перелік можливих захворювань, що викликають пандемію. Коли це захворювання може стати реальним, невідомо. Можливо це буде наступного року, можливо через 10 років, а можливо і наприкінці століття. Але після пройдених пандемій, на зразок ковіду, ми засвоїли урок, що до подібних захворювань треба бути готовими заздалегідь", - сказав Хабіхт.

За його словами, "хворобу Х" було включено до переліку захворювань, що можуть призвести до пандемії, окремим пунктом, починаючи з 2018 року.

Це робиться для того, щоб система охорони здоров'я окремих країн і світу в цілому була заздалегідь готовою і могла вчасно та належним чином реагувати в разі пандемії, пояснив представник ВООЗ.

"Наразі ми шукаємо ті захворювання, яких в реальності немає, але які дійсно можуть призвести до пандемії. Ми просто резервуємо це місце, бо це важливо для системи охорони здоров'я як в окремій країні, так і у всьому світі, оскільки ми знаємо, що пандемії бувають, вони можуть повторюватися. Ми маємо мати солідарність у нашій готовності до наступної пандемії і вчасно реагувати на неї", - підкреслив він.

Читайте також: Випадків госпіталізації внаслідок COVID-19 поменшало з появою «Омікрону» - експертка

Хабіхт розповів, що на даний час існує 150 різних вірусів, які можуть призвести до "хвороби Х", ставши її збудником. Але який саме із цих вірусів чи можливо нових збудників до цього призведе, не знає ніхто, сказав він.

"Але ми вивчаємо ці віруси у лабораторіях, визначаємо різні штами, визначаємо їхню патогенність", - додав він.

Читайте також: ВООЗ попереджає про тривожні темпи захворюваності на кір у Європі

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «Хворобу Х», яка за попередженням ВООЗ може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більше, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-