На Львівщині створюють українсько-німецький центр із виготовлення антибіотиків

На Львівщині створюють українсько-німецький центр із виготовлення антибіотиків

Укрінформ
На Львівщині створюють «CENtR», де українські та німецькі фахівці виготовлятимуть антибіотики.

Про це повідомила Львівська ОВА, передає Укрінформ.

“Українсько-німецький центр зразкових досліджень природних сполук (CENtR) втілюватиме у життя біотехнологічна компанія TзОВ «Експлоджен» спільно з Інститутом фармацевтичних досліджень Саарланду імені Гельмгольца у партнерстві з науковцями кафедри генетики та біотехнології Львівського університету. За попередніми даними, CENtR розпочне свою роботу вже в середині 2024 року”, - йдеться в дописі.

Як зазначив науковий співробітник кафедри генетики та біотехнології біологічного факультету професор Богдан Осташ, для науковців CENtR пріоритетним стане пошук протибактерійних сполук.

“Це викликано нагальною потребою у нових антибіотиках, які були б дієвими проти хвороботворних бактерій, що стійкі до усіх наразі відомих медичних препаратів», – пояснив Осташ.

За словами науковця, якщо проблему стійкості до антибіотиків у світі не вирішити у найближчі роки, то до 2050 року це призведе до додаткових 10 мільйонів смертей і фінансових втрат у розмірі 80 трильйонів євро.

Зазначається, що ця проблема є гострою і для України. Адже неконтрольоване використання низки антибіотиків «останньої надії» на лінії фронту, за неможливості дотримання гігієни, починає звужувати коло антибіотиків, якими можна лікувати поранених.

Читайте також: Представник ВООЗ розповів про «хворобу Х» і закликав готуватися до нової гіпотетичної пандемії

“Тому для України розвиток власної дослідницької та виробничої бази для антибіотичної промисловості є невідкладним завданням. Сьогодні на ринку виробництва антибіотичних субстанцій домінують Китай та Індія. Будь-який намір цих країн щодо припинення чи навіть зменшення постачання антибіотиків може мати для України колосальні безпекові ризики”, - наголосили в ОВА.

Роботою центру керуватимуть провідні німецькі та українські вчені, а команда науковців CENtR – це здебільшого працівники чи випускники біологічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка, які стажувалися у провідних наукових закладах світу і мають великий досвід у дослідженні хімії та біології природних сполук.

Як повідомлялося, у лютому планується запуск пілотного проєкту «Укрпошта-Ліки» із доставки та продажу медикаментів на деокупованих і прифронтових територіях.

Фото: Львівська ОВА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-