Спроможна мережа медзакладів: МОЗ погодило плани розвитку госпітальних округів

Спроможна мережа медзакладів: МОЗ погодило плани розвитку госпітальних округів

Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя погодило плани розвитку госпітальних округів спроможної мережі медзакладів.

Про це повідомляється на сайті МОЗ, передає Укрінформ

«Міністерство охорони здоров’я продовжує роботу щодо налагодження спроможної мережі медзакладів. 20 грудня було погоджено плани розвитку госпітальних округів. У планах затверджено перелік надавачів медичних послуг з описом маршрутів пацієнтів у межах госпітального округу. Також плани містять поетапні плани створення, реорганізації та перепрофілювання комунальних медзакладів, план розвитку та оцінки наявних кадрових ресурсів, план організації захисних споруд цивільного захисту та інші», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в 19 областях до спроможної мережі увійшли 562 лікарні. З них 123 – надкластрені, 157 – кластерних та 282 – загальні.

У МОЗ нагадали, що формування спроможної мережі медзакладів, як один з етапів медреформи, розпочалося у липні 2023 року.

Читайте також: Ляшко назвав головні пріоритети МОЗ на наступний рік

Кожна область стала окремим госпітальним округом, який своєю чергою поділяється на кластери. У межах одного госпітального округу лікарні розділені на надкластерні, кластерні та загальні. Реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта, в загальних лікарнях. У разі складніших проблем зі здоров’ям — пацієнт потраплятиме у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть високоспеціалізовані послуги.

Зазначається, що розподіл ресурсів в медзаклади відбувається відповідно до їхньої ролі у спроможній мережі госпітального округу, зокрема, на відновлення та модернізацію, інфраструктурні зміни, проведення закупівель дороговартісного обладнання тощо.

Як наголошують в МОЗ, такий підхід дозволяє найбільш ефективно розподіляти обмежений фінансовий ресурс заради досягнення максимального результату – забезпечення якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для українських пацієнтів.

До реформи на цей час залучені області, де не ведуться активні бойові дії.

Читайте також: Для постраждалих від війни українців організували понад 200 евакуацій на лікування за кордон - МОЗ

Наразі спроможна мережа не впроваджується у Запорізькій, Донецькій, Луганській, Херсонській, Миколаївській областях та на території АР Крим. Однак протягом 6 місяців після припинення воєнного стану ці регіони мають подати пропозиції щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, на 2024 рік Міністерство охорони здоровʼя запланувало понад 100 з цифровізації сфери охорони здоровʼя.

Фото: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-