У Львові успішно провели трансплантацію кісткового мозку 10-річній дитині

У Львові успішно провели трансплантацію кісткового мозку 10-річній дитині

Фото
Укрінформ
У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі у Львові пересадили стовбурові клітини 10-річній дитині.

Про це повідомляє Львівська ОВА, передає Укрінформ.

Про хворобу батьки хлопчика дізналися рік тому. Мама звернула увагу на передчасне подорослішання. Костю також турбував артеріальний тиск, у дитини погіршився зір. Причину захворювання лікарі не могли встановити. Після різкої появи гідроцефалії (внутрішньочерепного скупчення цереброспінальної рідини в підоболонкових просторах і шлуночках) батьки звернулись до нейрохірургів, які скерували їх у центр.

«Підвищення рівня онкомаркерів та радіологічні обстеження вказували на онкопатологію у дитини. Ми діагностували пухлину ЦНС (центральної нервової системи) й розпочали хіміотерапію. Після трьох блоків лікування отримали хороші результати, тож зробили забір стовбурових клітин периферичної крові і взялись готувати Костика до високодозової хіміотерапії. Після пересадки кісткового мозку дитина почувається добре, результати аналізів свідчать, що все минуло успішно», – розповіла онколог Роксолана Шевчик.

Читайте також: На Кіровоградщині вперше пересадили донорське серце

Зазначається, що 15 грудня Костя з мамою вперше вийшли із трансплантаційного боксу Клініки дитячої онкології і трансплантації кісткового мозку після пересадки стовбурових клітин. Там вони перебували близько місяця, чекаючи на відновлення організму.

Загалом у центрі починаючи з лютого 2022 року провели трансплантацію спинного мозку вже дев’ятьом дітям.

Центр увійшов до пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я «Трансплантація», за яким усі медичні витрати – попередні обстеження, сама процедура пересадки і терапія, яку пацієнт отримує у післятрансплантаційний період, оплачує держава.Тут забезпечують повний цикл лікування онкохворих.

Читайте також: Безоплатне лікування цьогоріч отримали майже 75 тисяч пацієнтів з онкологією - Нацслужба здоров'я

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2023 року у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (ЗУСДМЦ) відкрили підрозділ, який виконуватиме імуно-генетичні обстеження для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей з онкологічними та нефрологічними захворюваннями.

Фото: Львівська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-