У Львові відкрили лабораторію генетичних досліджень

У Львові відкрили лабораторію генетичних досліджень

Фото
Укрінформ
У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі (ЗУСДМЦ) відкрили унікальний підрозділ, який виконуватиме імуно-генетичні обстеження для пацієнтів до і після трансплантації, а також для дітей з онкологічними, та нефрологічними захворюваннями.

Про це повідомляє у Фейсбуці Львівська обласна рада, передає Укрінформ.

«Створення підрозділу генетики і HLА-типування продиктовано передовсім розвитком трансплантології у нашому Центрі. Ми розпочали і продовжуємо це робити досить успішно, трансплантації нирки і кісткового мозку. На сьогодні у Центрі проведено близько 10 пересадок нирки і 5 аутологічних пересадок стовбурових клітин», - зазначив директор центру Андрій Синюта.

Зазначається, що нова генетична лабораторія – унікальна на заході України, адже створена як структурний підрозділ лікарні для потреб пацієнтів закладу. Новітні методи генетичної діагностики, які будуть проводити у Центрі, досі були доступні лише у референс-лабораторії Києва. Пріоритетним напрямком нового підрозділу є HLA-типування різної роздільної здатності.

Потужності генетичного підрозділу лабораторії дозволяють щорічно охоплювати понад 1000 пацієнтів.

«Молекулярно-генетичні дослідження потрібні для встановлення діагнозу пацієнтам онкогематологічного профілю і моніторингу їхньої терапії, для підбору донорів у дотрансплантаційний період, а також у тракті спостереження за дітками після трансплантації», - розповіла завідувачка клініко-лабораторії Центру Алла Мих.

Читайте також: У Львові відкрили протезну майстерню у реабілітаційному центрі «Незламні»

Усе обладнання у лабораторії і необхідні реагенти сертифіковані, придбані у провідних виробників медичного обладнання в Європі та світі.

До створення нового унікального підрозділу активно долучились меценати благодійного фонду «Крила надії»: на капітальний ремонт приміщень, умеблювання та закупівлю необхідного обладнання витрачено понад 4 млн. грн. 

Як повідомляв Укрінформ, відкриття «Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку» у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі відбулось 15 лютого 2022 року. Це перша та єдина на заході України лікарня, що проводитиме трансплантацію кісткового мозку у дітей.

ЗУСДМЦ включено у пілотний проєкт МОЗ, який передбачає фінансування трансплантації за державні кошти.

Фото: Львівська обласна рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-