Безоплатне лікування цьогоріч отримали майже 75 тисяч пацієнтів з онкологією - Нацслужба здоров'я

Безоплатне лікування цьогоріч отримали майже 75 тисяч пацієнтів з онкологією - Нацслужба здоров'я

Укрінформ
З початку року майже 75 тисяч пацієнтів з онкохворобами отримали безоплатне лікування за Програмою медгарантій.

Про це йдеться в пресрелізі Національної служби здоров'я, який є у розпорядженні Укрінформу.

“В Україні діагностика, лікування та всі необхідні препарати включені в Програму медгарантій і безоплатні для пацієнтів з підозрою чи встановленим онкодіагнозом. Цьогоріч у країні 50 299 пацієнтів з раком отримали хіміотерапевтичне, 15 657 – радіологічне лікування за Програмою медичних гарантій, а також 13 846 пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями”, – зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Тільки у Вінницькій області за лікування онкологічних захворювань НСЗУ з початку року виплатила лікарням понад 2 млрд 761 млн грн.

Читайте також: Медичний канабіс: МОЗ очікує, що законопроєкт незабаром буде на голосуванні в Раді

Найбільше пацієнтів з онкологією отримали медичну допомогу за Програмою медичних гарантій в:

· м.Київ – 13 125. НСЗУ виплатила понад 490 млн 396 тис. грн з початку року.

· Дніпропетровська область – 7 186. Оплачено більш як 282 млн 539 тис. грн.

· Львівська область – 5 285. НСЗУ оплатила закладам 208 млн 564 тис. грн

· Одеська область – 4 998. НСЗУ перерахувала закладам понад 152 млн 802 тис. грн

· Хмельницька область – 3 531. Лікарні отримати від НСЗУ понад 128 млн 116 тис. грн.

В НСЗУ наголошують, що для пацієнтів з підозрою на онкологічне захворювання або із встановленним діагнозом безоплатними є діагностика, хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань, ліки.

Так, в Програмі медгарантій передбачено шість досліджень для раннього виявлення раку: мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші). Отримати направлення можна у свого сімейного лікаря.

Пацієнт з підозрою на онкологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають МРТ і КТ, зокрема з внутрішньовенним контрастуванням. А також - УЗД, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження, сцинтиграфію тощо.

Читайте також: НСЗУ виплатила медзакладам за лікування інсультів майже ₴500 мільйонів

В НСЗУ наголошують, що пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад, МРТ і КТ). А також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

При радіологічному лікуванні для пацієнта безоплатними є променева терапія, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кіберніж, то проведення променевої терапії з цим обладнанням також включено в безоплатну допомогу.

НСЗУ сплачує медзакладу за радіологічне лікування від 51 368 грн до 77 052 грн за пацієнта.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання – воно також безоплатне і покривається пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах”. В безоплатну допомогу включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження.

НСЗУ сплачує медзакладу за хіміотерапевтичне лікування 36 807 грн. За лікування дітей – 130 848 грн.

Читайте також: До ВЛК залучаються понад 500 цивільних медзакладів, їх мережа розширюється - МОЗ

Пацієнти з онкогематологічними захворюваннями мають право на безоплатну діагностику, лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (включно з МРТ і КТ). А також лікування методом еферентної терапії або із застосуванням аферезу клітин крові, трансфузійна підтримка, інтенсивна терапія, киснева підтримка, знеболення.

НСЗУ сплачує медзакладу за лікування онкогематологічних захворювань 74 429 грн. За лікування дітей – 223 882 грн.

Пацієнти з онкологією забезпечуються ліками за кількома напрямами. Це дороговартісні ліки, які централізовано закуповує держава.

Також в НСЗУ нагадують, що перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні. За розподіл ліків у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я. Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки.

Окремо в Нацслужбі здоров'я наголошують, що пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”. Інформацію про наявність цих ліків медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні.

Отримати медичну допомогу, зробити аналізи або обстеженні можна в спеціалізованих лікарнях, або у багатопрофільних клінічних лікарнях, які мають договір із НСЗУ на відповідні пакети. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт центру НСЗУ 16-77.

Читайте також: Радіологічне лікування за Програмою медгарантій торік отримали понад 30 тисяч українців

Якщо в лікарні вимагають кошти за лікування, в ЕСЗУ радять передусім звернутися до керівника медзакладу і написати скаргу на його ім’я про порушення з боку лікаря.

Також варто написати скаргу до Департаменту охорони здоров’я у вашому місті або регіоні або подати скаргу через форму на сайті НСЗУ, або зателефонувати за безоплатним номером 16-77 і подати скаргу телефоном.

Як повідомлялося, у 2023 році Програма медичних гарантій складається з 41 пакету медичних послуг. Бюджет Програми медгарантій складає понад 142 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-