Мобільні шпиталі й епідрозвідка: Кузін розповів, як медики «заходять» на деокуповані території

Мобільні шпиталі й епідрозвідка: Кузін розповів, як медики «заходять» на деокуповані території

Ексклюзив
Укрінформ
Найчастіше після звільнення тимчасово окупованої території МОЗ стикається з тим, що заклади охорони здоров'я зруйновані, техніка та медичні вироби знищені окупантами.

Про це у коментарі Укрінформу розповів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

“Найчастіше ми стикаємось з тим, що заклади охорони здоров'я зруйновані і велика кількість техніки, медичних виробів знищена окупантами під час того, як територія вивільняється. Тому основне завдання міністерства - швидке відновлення на деокупованих територіях”, - сказав Кузін.

Він зазначив, що Міністерство охорони здоров'я не отримує і не має доступу ні до окупованих територій, ні до інформації щодо рівнів захворюваності, або ризиків, які є на цій території. За його словами, єдине, що міністерство може побачити, це те, в якому стані є територія після її звільнення.

Читайте також: Від початку повномасштабної війни значно поменшало охочих вакцинуватися від грипу - МОЗ

Головний державний санітарний лікар запевнив, що робота Міністерства охорони здоров'я після деокупації завжди є швидкою, але етапною для того, щоб максимально поновити надання медичної допомоги.

Кузін розповів, що робота починається з виїзду бригади медицини катастроф на звільнену територію, йде оцінка тих закладів охорони здоров'я, які не були зруйновані, оцінюється наявність медичних працівників, лікарських засобів.

Після того, як медична група оцінила ситуацію, подивилась на кількість населення, стан інфраструктури системи охорони здоров'я, приймається рішення про оптимальну схему надання допомоги.

“Це може бути мобільний шпиталь, переадресація пацієнтів до найближчих закладів охорони здоров'я і, відповідно, посилення їх кадрами або розхідними матеріалами”, - поінформував заступник міністра охорони здоров'я.

Він повідомив, що наступним кроком є робота лікарів-епідеміологів, які проводять епідемічну розвідку на території. Там досліджується атмосферне повітря, питна вода, грунти, худобомогильники, після цього приймають рішення щодо недопущення спалахів хвороб.

“Це може бути дезінфекція криниць, проведення дератизаційних робот - знищення щурів або інших переносників”, - прокоментував Кузін.

Головний державний санітарний лікар поінформував, що вже за підсумками цієї роботи, Міністерство охорони здоров'я разом з місцевою владою можуть сказати, що територія є повністю безпечною.

Він також додав, що не слід забувати про мінну безпеку і що ця робота вибухотехніків є доволі тривалою.

Читайте також: Україна та США посилять співпрацю щодо запобігання хімічній та біологічній загрозам - МОЗ

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок листопада 2023 року, в Україні повністю відбудували 421 медичний заклад, що були зруйновані внаслідок російської війни, ще 413 об’єктів відновили частково.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-