У Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за напад на медиків

У Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за напад на медиків

Укрінформ
Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт № 10221, який посилює кримінальну відповідальність за напад на медичних працівників, фахівців з реабілітації та рятувальників.

Про це написав у Фейсбуці голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, передає Укрінформ.

За його словами, щороку кількість нападів на медиків зростає. Водночас, на відміну від правоохоронців, журналістів та низки інших професій, закон не захищає медичних працівників під час виконання службових обов’язків.

“За напад на медичного працівника – від 5 до 12 років позбавлення волі… Вважаю, що покарання за напад на медиків має бути таким самим, як за посягання на життя правоохоронців та військових. Такий законопроєкт став нагальною потребою. За останній місяць відбулося декілька резонансних нападів на медиків. У Черкасах відвідувачі караоке-клубу погрожували працівникам «екстренки», які надавали допомогу чоловіку з черепно-мозковою травмою. В Одесі невідомі напали з ножем на фельдшера «швидкої». У Харкові п’яний чоловік побив працівника «швидкої» та поліцейську. На даний час напад на фельдшера «швидкої», якщо справа доходить до суду, у більшості випадків трактують як хуліганство”, - зазначив Радуцький.

Він зауважив, що ще до війни Комітет подавав до ВР відповідний законопроєкт, але правоохоронний Комітет ВР повернув документ на доопрацювання. “Врахувавши побажання колег, спільно з МОЗ ми напрацювали новий законопроєкт № 10221”, - поінформував Радуцький.

Читайте також: В Україні створять кадровий резерв медиків для роботи на звільнених від росіян територіях

Він наголосив, що у законопроєкті пропонується розширити перелік професій - медичні працівники, працівники системи «екстренки», аптечних закладів, фахівців із реабілітації та рятувальники.

“Ми пропонуємо встановити таку саму відповідальність за напад на перераховані професії, яка сьогодні передбачена за посягання на життя і здоров’я правоохоронців та військових. На мою думку, у випадку ухвалення цього документу, нам вдасться значно скоротити кількість нападів на медиків”, - наголосив Радуцький.

Законопрєкт пропонує доповнити статті Кримінального кодексу новими статтями 3501 та 3502:

1) погрозу вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна (карається виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк);

2) умисне заподіяння побоїв, легкої, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження (карається обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк; позбавленням волі на строк від 5 до 12 років);

3) вбивство або замах на вбивство (карається позбавленням волі на строк від 9 до 15 років або довічним позбавленням волі);

4) захоплення або тримання як заручника (карається позбавленням волі на строк від 8 до 15 років).

Як повідомлялось, в Одесі поліцейські оперативно затримали зловмисника, який увірвався на станцію швидкої допомоги та вдарив ножем медпрацівника. Фігурант заявив, що причиною його агресії стало неприбуття карети швидкої, яку він викликав для дружини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-